KIEMELT VISZONTELADÓK B i o . Étrendkiegészítők áruháza N a p i h u Szombathely Zöldpatika Szombathely www.zoldpatika.eu MINI VITAL GYÓGYNÖVÉNY SZAKÜZLET                      Marcali CBA Prima, Budapest, Andrássy út 86. EGÉSZSÉGSZIGET 2151 Fót, Eötvös Lóránd utca 15.   FORRÁS     EGÉSZSÉGBOLT           Dunaújváros,       Vasmű út 25, 2400  Minelight Kft. 7400 Kaposvár, Béla király út 16  Harmónia  reformház Harmónia Reformház Kft. 1106 Bp. Örs vezér tér 25/a  Árkád Bevásárló központ KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu
design by D.N.
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal
A       rozmaring       (Rosmarinus   officinalis)          az          árvacsalánfélék          családjába   tartozó       Rosmarinus       nemzetség         növényfaja,   fűszer -      és      gyógynövény .       Dél-Európában    honos,      de      nálunk   is   újra   kedvelt.   A    kámforra    emlékeztető   keserű,   aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből   (Rosmarini folium)   kapjuk. Használják         mártások,         vadhúsok,         pácok,         szárnyas      sültek,      zsíros   húsételek,      gomba-   és      halételek      fűszerezésére, valamint      különleges   növényi      ecetek      készítésére,      továbbá      zsályával      és      hagymával      pácok,   szószok,         bárány-               és birkahúsból      készített      ételek,      vadhúsok      ( őz ,    szarvas ,    nyúlhúsok ),         ízesítésére,         illatosítására.         Főleg         a         mediterrán konyhára, azon belül a   francia   és   olasz   ételekre jellemző. Forrázatát    ideg-   és   gyomorerősítő,   epehajtó,   görcsoldó,   de   a   kellemetlen   klimaxos   érzések   megszüntetésére is   használják.       Nyersen   és      szárított      állapotában   is   használják   a   fürdővizek   (gyógyfürdők)   illatosítására,   miközben   a fürdőző      szervezetét   felfrissíti.   Antioxidáns   hatását   egérkísérletek   során   sikerült   bizonyítani.   Kísérletileg   igazolt,   hogy belélegzett illóolaja élénkítő hatású,   kivonata jól hat cukorbetegség és magas vérzsírszint esetén.
ROZMARING
ROZMARING A KONYHÁBAN
A      rozmaringot      a      gasztronómia      területén      először      a      fahéjhoz   hasonlatos   tulajdonságai   miatt   –   miszerint   a   kevésbé friss   hús   romlott   szagát   képes   elfedni–   kezdték   el   használni,   és   amikor   a   higiéniai   körülmények   javultak,   a   rozmaring nem         kopott         ki         a         konyhákból,         sőt         a         nyár         elképzelhetetlen   nélküle.      Leggyakrabban      húsokhoz      használjuk. Legjobban      a   báránnyal   harmonizál,      de      a      csirkétől      a      marháig      bármilyen      húshoz      érdemes   adni.      A   raguk mellett      az      egyben      sült      húsok      fűszerezésére,   pácolására      is   alkalmas,   de   gyakorta   használjuk   zöldségekből készített levesek, főzelékek, salátát ízesítésére is. A      rozmaring      egész      évben      frissen      áll      rendelkezésünkre,      nem      túl      igényes      növény,   így   ha   elég   vizet   kap,   akkor   egy cseréppel         könnyedén         nevelhető         teraszon,         ablakpárkányon         vagy         lakásban         egyaránt.         Ha         nincs         otthon   friss rozmaringunk,      akkor   választhatunk,   hogy   őrölt   vagy   morzsolt   szárított   rozmaringot   veszünk-e.   A   rozmaring   tűlevelei a      legtöbb      zöldfűszerrel   ellentétben      nem      puhulnak      fel      teljesen      a      főzés   során,   így   érdemes   őrölt   verziót   is   tartani, mert      bizonyos      esetekben   szerencsésebb   azzal   főzni,   mint   a   tűlevéldarabkákkal   bajlódni.   Ha   a   levél   mellett   döntünk, akkor      viszont      jó   fűszerlabdába      zárva      az      ételhez      adni.      A      rozmaring      egyébként      nagyon   jól   muzsikál   sok   más fűszernövénnyel,      nem      véletlen,      hogy   sok   esetben   a   bouquet   garni   (ejtsd:   buké   gárni)   része.   A   csokor   részét képező  kakukkfű,  petrezselyem  és babérlevél mellett a majoránna, a bazsalikom, a zsálya, az édeskömény, a tárkony és a borsikafű is jó partnerei a rozmaringnak. A         húsok         és         a         zöldséges      ételek      fűszerezése      mellett      tehetünk      egy   kevés   rozmaringot   a   kenyértésztába,   tojásos ételekbe,      a      húsok      sütése   előtt   az   olajba   is   dobhatunk   egy   ágacskát,   készíthetünk   vele   fűszervajat   a   nyári   grillhúsok mellé,      esetleg      a      parázsra      is      dobhatunk      néhány   ágat   a   húsok   sütése   előtt.   A   rozmaringból   csempészhetünk   egy keveset   gyümölcssalátába   is,   vagy   főzhetünk   belőle   nyugtató   hatású   teát.    Emellett   még   tejes   desszertekhez   is remek   ez   a   fűszer.   Crème   brûlée-hez   vagy   tejsodókhoz,   fagylaltokhoz,   tejespitéhez,   esetleg   piskótákhoz   is   nyugodtan adható, mértékkel.
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - R TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R KEZDŐLAP KEZDŐLAP WEBÁRUHÁZ WEBÁRUHÁZ TERMÉKEK TERMÉKEK FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR ECETMESTER.HU
KAPCSOLATOK KAPCSOLATOK
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal KEZDŐLAP FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - R KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu design by D.N.
A       rozmaring       (Rosmarinus   officinalis)          az          árvacsalánfélék          családjába tartozó       Rosmarinus       nemzetség         növényfaja,    fűszer -      és      gyógynövény .       Dél- Európában     honos,        de        nálunk    is    újra    kedvelt.    A     kámforra     emlékeztető keserű,    aromás    fűszert    az    örökzöld    bokor    leveleiből     (Rosmarini    folium)   kapjuk. Használják         mártások,         vadhúsok,         pácok,         szárnyas      sültek,      zsíros húsételek,        gomba-    és        halételek        fűszerezésére,    valamint        különleges növényi      ecetek      készítésére,      továbbá      zsályával      és      hagymával      pácok, szószok,         bárány-               és   birkahúsból      készített      ételek,      vadhúsok      ( őz ,    szarvas ,   nyúlhúsok ),         ízesítésére,         illatosítására.         Főleg         a         mediterrán   konyhára, azon belül a   francia   és   olasz   ételekre jellemző. Forrázatát       ideg-      és      gyomorerősítő,      epehajtó,      görcsoldó,      de      a kellemetlen   klimaxos   érzések   megszüntetésére   is   használják.       Nyersen és          szárított          állapotában     is     használják     a     fürdővizek     (gyógyfürdők) illatosítására,   miközben   a   fürdőző      szervezetét   felfrissíti.   Antioxidáns   hatását egérkísérletek   során   sikerült   bizonyítani.   Kísérletileg   igazolt,   hogy   belélegzett illóolaja     élénkítő     hatású,   kivonata     jól     hat     cukorbetegség     és     magas vérzsírszint esetén.
ROZMARING
ROZMARING A KONYHÁBAN
A      rozmaringot      a      gasztronómia      területén      először      a      fahéjhoz   hasonlatos tulajdonságai   miatt   –   miszerint   a   kevésbé   friss   hús   romlott   szagát   képes elfedni–   kezdték   el   használni,   és   amikor   a   higiéniai   körülmények   javultak,   a rozmaring   nem         kopott         ki         a         konyhákból,         sőt         a         nyár         elképzelhetetlen nélküle.      Leggyakrabban      húsokhoz      használjuk.   Legjobban      a   báránnyal harmonizál,      de      a      csirkétől      a      marháig      bármilyen      húshoz      érdemes adni.        A    raguk    mellett        az        egyben        sült        húsok        fűszerezésére, pácolására      is   alkalmas,   de   gyakorta   használjuk   zöldségekből   készített levesek, főzelékek, salátát ízesítésére is. A      rozmaring      egész      évben      frissen      áll      rendelkezésünkre,      nem      túl      igényes     növény,   így   ha   elég   vizet   kap,   akkor   egy   cseréppel         könnyedén         nevelhető        teraszon,         ablakpárkányon         vagy         lakásban         egyaránt.         Ha         nincs         otthon friss   rozmaringunk,      akkor   választhatunk,   hogy   őrölt   vagy   morzsolt   szárított rozmaringot    veszünk-e.    A    rozmaring    tűlevelei    a        legtöbb        zöldfűszerrel ellentétben      nem      puhulnak      fel      teljesen      a      főzés   során,   így   érdemes   őrölt verziót   is   tartani,   mert      bizonyos      esetekben   szerencsésebb   azzal   főzni,   mint a   tűlevéldarabkákkal   bajlódni.   Ha   a   levél   mellett   döntünk,   akkor      viszont      fűszerlabdába      zárva      az      ételhez      adni.      A      rozmaring      egyébként      nagyon jól    muzsikál    sok    más    fűszernövénnyel,        nem        véletlen,        hogy    sok esetben    a    bouquet    garni    (ejtsd:    buké    gárni)    része.    A    csokor    részét képező      kakukkfű,      petrezselyem      és   babérlevél   mellett   a   majoránna,   a bazsalikom, a zsálya, az édeskömény, a tárkony és a borsikafű is jó partnerei a rozmaringnak. A         húsok         és         a         zöldséges      ételek      fűszerezése      mellett      tehetünk      egy kevés   rozmaringot   a   kenyértésztába,   tojásos   ételekbe,      a      húsok      sütése előtt   az   olajba   is   dobhatunk   egy   ágacskát,   készíthetünk   vele   fűszervajat   a nyári   grillhúsok   mellé,      esetleg      a      parázsra      is      dobhatunk      néhány   ágat   a húsok     sütése     előtt.     A     rozmaringból     csempészhetünk     egy     keveset gyümölcssalátába    is,    vagy    főzhetünk    belőle    nyugtató    hatású    teát.   Emellett   még   tejes   desszertekhez   is   remek   ez   a   fűszer.   Crème   brûlée-hez vagy     tejsodókhoz,     fagylaltokhoz,     tejespitéhez,     esetleg     piskótákhoz     is nyugodtan adható, mértékkel.
TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR