KIEMELT VISZONTELADÓK B i o . Étrendkiegészítők áruháza N a p i h u Szombathely Zöldpatika Szombathely www.zoldpatika.eu MINI VITAL GYÓGYNÖVÉNY SZAKÜZLET                      Marcali CBA Prima, Budapest, Andrássy út 86. EGÉSZSÉGSZIGET 2151 Fót, Eötvös Lóránd utca 15.   FORRÁS     EGÉSZSÉGBOLT           Dunaújváros,       Vasmű út 25, 2400  Minelight Kft. 7400 Kaposvár, Béla király út 16  Harmónia  reformház Harmónia Reformház Kft. 1106 Bp. Örs vezér tér 25/a  Árkád Bevásárló központ KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu
design by D.N.
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
Az      ökörfarkkóró       (Verbascum)       a      kétszikűek      (Magnoliopsida)       osztályába,   az   ajakosvirágúak   (Lamiales)    rendjébe   és   a görvélyfűfélék (Scrophulariaceae)  családjába  tartozó   nemzetség.  A  nemzetségbe   tartozó  fajok   száma kb. 360. Európában és Ázsiában őshonos, a legtöbb faj a Mediterráneumban található. A   nagy,      sárga   virágú      fajok   virágai   –   Magyarországon      elsősorban      a    molyhos      ökörfarkkóró    (Verbascum   thapsus)    és   a   (Verbascum ihapsiforme)   szárítva, köhögés elleni teaként vagy kivonatként használhatók. A      növény      legértékesebb      része      a      virága ,      méghozzá   napsárga   ragyogó   virágpártája,   melyet    a   fészekből   kicsípve, csésze      nélkül         gyűjtenek.    Nyálkaanyagokat         (3-8%),         szaponinokat,         flavonoidokat   (1-4%)      és   karotinoidokat   (pl. krocetin) tartalmaz elsősorban, mely utóbbiak a sárga virágszín kialakításában is szerepet játszanak.
ÖKÖRFARKKÓRÓ
A         szurokfű ,      más      néven      közönséges   szurokfű          vagy         vadmajoránna    (Origanum   vulgare)          az                     árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjának   szurokfű   (Origanum)    nemzetségébe   tartozó   fűszer-   és   gyógynövényfaj,   amelyet   latin   nevéből oregánó nak is neveznek. Nevének         eredete         a         latin      origanum      nyomán   keletkezett,   amely   a   görög   origanon   folytatása   és   az   orosz   (‘hegy’)   és ganosz (‘szépség, dísz’) szavakból tevődött össze. Az   ókori   Egyiptomban   is   ismerték   már   gyógyhatásait,   köhögéscsillapítóként   volt   közismert,   az   ókori   Görögországban pedig         sérüléseket         gyógyítottak   vele.         A         középkorban         az         ételeket         a         szurokfűolajával         óvták      meg      a   mikrobás fertőzésektől. Egész   Európában   ismerik   és   használják,   de   fűszerként   főleg   a   mediterrán   konyhára   jellemző   (gyakran    bazsalikommal   és rozmaringgal   kombinálva). Sajátságos  íze   van,    mely   a    majorannára     és    a      kakukkfűre   emlékeztet. Gyakran         használják      paradicsommártás         ízesítéséhez,      grillezett      húsokhoz,   sült         zöldségekhez.         A      frissen      szedett leveleket salátákhoz adják. A      szurokfüvet      a   természet   antibiotikumának   tartják.    Karvakrolt ,    illóolajat ,    cseranyagot ,   keserű   anyagot   és gyulladáscsökkentő       timolt   tartalmaz;      a      karvakrol      és      a      timol   a   baktériumok   szaporodását   gátolja.   Maga   a szurokfű   2–5%-ban   tartalmazhatja,   olaja   az   oregánóolaj   pedig   40–70%-ban.   A   legjobb   minőségű   olajok   akár   85%-ban is   tartalmazhatják      a      karvakrolt,      de      ez      függ      a   lepárlás   módjától.   A   növény   levelét   megszárítják,   és   nyugtató   hatású   teát   főznek belőle. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.
OREGÁNÓ
Más   fűszerekkel   használva   érdekes   ízt   ad   az   ételnek.   Fűszerezhetjük   vele   a   zsíros   húsételeket,   de   azok   körítéseit   is.   A kacsa-,      liba-,      pulyka-,      vadhúsok,   hústöltelékek,   máj,   főtt   és   sült   halak,   pástétomok,   sajtok,   főtt   tészták   ízesítésére   is kiváló. Óvatosan használjuk Orvosi   zsálya      (Salvia   officinalis):         Máshol         vadon      termő,         nálunk   termesztett         növény,         félcserje.         A                  legrégebbi gyógyszerek         egyike         a   középkori      salernói      főiskola   (XI.   század)   verses      gyógynövényes      könyvében   is   megtalálható. Pikáns,      keserű,      fanyar      ízű.      Antibakteriális,   antiszeptikus,      gombaellenes.         Belélegezve         csökkenti      a         magas vérnyomást.         Tökéletes         izzadáscsökkentő,         de         főként   száj-   és            a   nyálkahártya         gyulladását               csökkentő hatóanyagokat tartalmaz. Keserű         íze         miatt         kitűnő      étvágyjavító,      gyenge      gyomorerősítő,   megkönnyíti      az      emésztést.      A   legtöbb   konyhai   fű- szernövényhez   hasonlóan   a   zsálya   is   nyugtató   hatást   fejt   ki   a   gyomor   sima   izmaira.   Mértékletesen   alkalmazva   segíti a zsíros ételek emésztését,  pástétomok elmaradhatatlan fűszere, de a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle. Az almalevesnek pikáns ízt ad, a virágokat salátákhoz keverik.
ORVOSI ZSÁLYA
TERMÉSZETES KÜZDELEM A BÉLPARAZITÁK ELLEN
Tünetek – az immunrendszer harcol a paraziták ellen Ha         az         élősködők         már         befészkelték         magukat         a         belekbe,   meglehetősen         gyorsan         el         tudnak      szaporodni.Az immunrendszer   védekezik      a      betolakodók      ellen,      a      paraziták      nagy      mennyiségével   szemben      azonban            többnyire alulmarad.         Ez         tipikus         emésztési   panaszokban         nyilvánul      meg,      pl.   hasmenés,         puffadás         és      teltségérzet.   De      az influenzaszerű   tünetek,      hányinger,   krónikus   fáradtság,   kiütés,   ízületi   fájdalmak   és   krónikus   orrmelléküreg-gyulladás is   jelezhet   parazitatámadást.   Ahhoz,   hogy   az   élősködőktől   megszabaduljunk,   szó   szerint   ki   kell   őket   éheztetni,   és   ezt leginkább természetes módon. Cukor – vonjuk meg a bélparazitáktól a táptalajt Ahogy      a      gombák,      úgy   a   paraziták   is   szeretik   a   cukrot.   Megsemmisítésükhöz   tehát   meg   kell   vonni   tőlük   a   táptalajt.   A hatékony   parazita         elleni         védekezés         elkerülhetetlen         része         ezért         a      szénhidrátban   szegény         diéta.         Mind            az édesítőszereket      (cukor,   méz   stb.),      mind      az   összes   gabonát,   amely   az   emésztés   során   cukrokra   bomlik,   átmenetileg kerülni  kell. Egy ilyen böjtkúrában az élősködők szó szerint éhen halnak. A siker különösen a férgeknél szembetűnő. Természetes módszerek bélparaziták ellen A      bélparazitáknak      semmi   esélyük   megtelepedni   a   szervezetben,   ha   a   bélrendszer   egészséges,   és   elegendő   hasznos bélbaktérium      népesíti   be.   Ezért      nagyon      fontos      a   béltisztítás   és   az   egészséges   bélflóra   felépítése.   Szedhetünk   még grapefruitmag-kivonatot   vagy   ezüstkolloidot   is,   mivel   mindkettő   természetes   antibiotikumként   ismert,   a   bélflórában viszont nem tesznek kárt. Sok      természetgyógyász      javasol      egy      kalóriaszegény,      3   -   21      napos      diétát   túlnyomórészt   fermentált   élelmiszerekkel, mint         a         savanyú         káposzta,         a   kombucha         és      az      almaecet.      A      fermentáció      során      keletkezett   tejsavbaktériumok hasonlóan      hatékonyan      pusztítják      el      a   parazitákat,   mint   a   probiotikus   étrend-kiegészítők.   Pozitív   mellékhatásként   a hasznos baktériumok  nemcsak    elűzik   az    élősködőket,    hanem   elősegítik    a bélflóra    helyreállítását        is. A      természet      a      paraziták      elleni   harcban   további   csodálatos   segédeszközöket   ad   a   kezünkbe.   Egészítsük   ki   diétánkat például   kókuszolajjal,      amely      erősíti      az      immunrendszert.   A   közvetlen   támadásra   a   nyers   fokhagyma   és   a   hagyma   is alkalmas.  Naponta  6  teáskanál kókuszolaj, 1 fokhagymagerezd és 1 hagyma mellett a parazitáknak semmi esélyük. Az      oregánó      illóolaja      is      megfutamíthatja      a      parazitákat.   Adjunk      2-3   cseppet   egy   pohár   vízbe,   tegyünk   hozzá   frissen facsart      citromlevet,      és      ezt   a      kveréket   igyuk   naponta   háromszor.   Hasonlóan   erős   hatás   érhető   el   szegfűszegolajjal. További      parazita      elleni      szerek:      gyömbér,      olajfalevél-kivonat,      tárnicsgyökér,      borókabogyó,      papayalevél,   feketedió. Segítsük kúránkat e növények igen hatékony kivonataival.
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - O TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R KEZDŐLAP KEZDŐLAP WEBÁRUHÁZ WEBÁRUHÁZ TERMÉKEK TERMÉKEK FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR ECETMESTER.HU
KAPCSOLATOK KAPCSOLATOK
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal KEZDŐLAP FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - O KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu design by D.N. ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
Az      ökörfarkkóró       (Verbascum)       a      kétszikűek      (Magnoliopsida)       osztályába,   az ajakosvirágúak    (Lamiales)     rendjébe    és    a    görvélyfűfélék (Scrophulariaceae)   családjába      tartozó         nemzetség.      A      nemzetségbe         tartozó      fajok         száma   kb. 360. Európában    és    Ázsiában    őshonos,    a    legtöbb    faj    a    Mediterráneumban található. A    nagy,        sárga    virágú        fajok    virágai    –    Magyarországon        elsősorban        a   molyhos      ökörfarkkóró    (Verbascum   thapsus)    és   a    (Verbascum   ihapsiforme)    szárítva, köhögés elleni teaként vagy kivonatként használhatók. A      növény      legértékesebb      része      a      virága ,      méghozzá   napsárga   ragyogó virágpártája,   melyet    a   fészekből   kicsípve,   csésze      nélkül         gyűjtenek.   Nyálkaanyagokat            (3-8%),            szaponinokat,            flavonoidokat    (1-4%)        és karotinoidokat   (pl.   krocetin)   tartalmaz   elsősorban,   mely   utóbbiak   a   sárga virágszín kialakításában is szerepet játszanak.
ÖKÖRFARKKÓRÓ
A         szurokfű ,      más      néven      közönséges   szurokfű          vagy         vadmajoránna   (Origanum   vulgare)          az                     árvacsalánfélék   (Lamiaceae) családjának   szurokfű (Origanum)    nemzetségébe   tartozó   fűszer-   és   gyógynövényfaj,   amelyet   latin nevéből oregánó nak is neveznek. Nevének         eredete         a         latin      origanum      nyomán   keletkezett,   amely   a   görög origanon   folytatása   és   az   orosz   (‘hegy’)   és   ganosz   (‘szépség,   dísz’)   szavakból tevődött össze. Az   ókori   Egyiptomban   is   ismerték   már   gyógyhatásait,   köhögéscsillapítóként volt   közismert,   az   ókori   Görögországban   pedig         sérüléseket         gyógyítottak vele.         A         középkorban         az         ételeket         a         szurokfűolajával         óvták      meg      a mikrobás fertőzésektől. Egész   Európában   ismerik   és   használják,   de   fűszerként   főleg   a   mediterrán konyhára    jellemző    (gyakran     bazsalikommal     és    rozmaringgal     kombinálva). Sajátságos      íze         van,            mely         a          majorannára            és            a                kakukkfűre   emlékeztet. Gyakran         használják      paradicsommártás         ízesítéséhez,      grillezett      húsokhoz, sült   zöldségekhez.   A  frissen  szedett leveleket salátákhoz adják. A        szurokfüvet        a    természet    antibiotikumának    tartják.     Karvakrolt ,   illóolajat ,    cseranyagot ,   keserű   anyagot   és   gyulladáscsökkentő       timolt tartalmaz;      a      karvakrol      és      a      timol   a   baktériumok   szaporodását gátolja.    Maga    a    szurokfű    2–5%-ban    tartalmazhatja,    olaja    az    oregánóolaj pedig      40–70%-ban.      A      legjobb      minőségű      olajok      akár      85%-ban      is tartalmazhatják      a      karvakrolt,      de      ez      függ      a   lepárlás   módjától.   A   növény levelét   megszárítják,   és   nyugtató   hatású    teát    főznek   belőle.   Teája   (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.
OREGÁNÓ
Más   fűszerekkel   használva   érdekes   ízt   ad   az   ételnek.   Fűszerezhetjük   vele   a zsíros   húsételeket,   de   azok   körítéseit   is.   A   kacsa-,      liba-,      pulyka-,      vadhúsok, hústöltelékek,    máj,    főtt    és    sült    halak,    pástétomok,    sajtok,    főtt    tészták ízesítésére is kiváló. Óvatosan használjuk Orvosi    zsálya        (Salvia    officinalis):            Máshol            vadon        termő,            nálunk termesztett         növény,         félcserje.         A                  legrégebbi   gyógyszerek         egyike         a középkori      salernói      főiskola   (XI.   század)   verses      gyógynövényes      könyvében is     megtalálható.     Pikáns,          keserű,          fanyar          ízű.          Antibakteriális, antiszeptikus,      gombaellenes.         Belélegezve         csökkenti      a         magas vérnyomást.         Tökéletes         izzadáscsökkentő,         de         főként   száj-   és            a nyálkahártya   gyulladását     csökkentő hatóanyagokat tartalmaz. Keserű            íze            miatt            kitűnő        étvágyjavító,        gyenge        gyomorerősítő, megkönnyíti      az      emésztést.      A   legtöbb   konyhai   fű-szernövényhez   hasonlóan a   zsálya   is   nyugtató   hatást   fejt   ki   a   gyomor   sima   izmaira.   Mértékletesen alkalmazva   segíti   a   zsíros   ételek   emésztését,      pástétomok   elmaradhatatlan fűszere, de a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle. Az almalevesnek pikáns ízt ad, a virágokat salátákhoz keverik.
ORVOSI ZSÁLYA
TERMÉSZETES KÜZDELEM A BÉLPARAZITÁK ELLEN
Tünetek – az immunrendszer harcol a paraziták ellen Ha            az            élősködők            már            befészkelték            magukat            a            belekbe, meglehetősen            gyorsan            el            tudnak        szaporodni.Az    immunrendszer védekezik        a        betolakodók        ellen,        a        paraziták        nagy        mennyiségével szemben        azonban                többnyire    alulmarad.            Ez            tipikus            emésztési panaszokban         nyilvánul      meg,      pl.   hasmenés,         puffadás         és      teltségérzet. De      az   influenzaszerű   tünetek,      hányinger,   krónikus   fáradtság,   kiütés,   ízületi fájdalmak   és   krónikus   orrmelléküreg-gyulladás   is   jelezhet   parazitatámadást. Ahhoz,    hogy    az    élősködőktől    megszabaduljunk,    szó    szerint    ki    kell    őket éheztetni, és ezt leginkább természetes módon. Cukor – vonjuk meg a bélparazitáktól a táptalajt Ahogy            a            gombák,            úgy      a      paraziták      is      szeretik      a      cukrot. Megsemmisítésükhöz   tehát   meg   kell   vonni   tőlük   a   táptalajt.   A   hatékony parazita         elleni         védekezés         elkerülhetetlen         része         ezért         a      szénhidrátban szegény         diéta.         Mind            az   édesítőszereket      (cukor,   méz   stb.),      mind      az összes    gabonát,    amely    az    emésztés    során    cukrokra    bomlik,    átmenetileg kerülni      kell.   Egy   ilyen   böjtkúrában   az   élősködők   szó   szerint   éhen   halnak.   A siker különösen a férgeknél szembetűnő. Természetes módszerek bélparaziták ellen A        bélparazitáknak        semmi    esélyük    megtelepedni    a    szervezetben,    ha    a bélrendszer   egészséges,   és   elegendő   hasznos   bélbaktérium      népesíti   be. Ezért      nagyon      fontos      a   béltisztítás   és   az   egészséges   bélflóra   felépítése. Szedhetünk    még    grapefruitmag-kivonatot    vagy    ezüstkolloidot    is,    mivel mindkettő   természetes   antibiotikumként   ismert,   a   bélflórában   viszont   nem tesznek kárt. Sok      természetgyógyász      javasol      egy      kalóriaszegény,      3   -   21      napos      diétát túlnyomórészt   fermentált   élelmiszerekkel,   mint         a         savanyú         káposzta,         a kombucha            és        az        almaecet.        A        fermentáció        során        keletkezett tejsavbaktériumok   hasonlóan      hatékonyan      pusztítják      el      a   parazitákat,   mint a     probiotikus     étrend-kiegészítők.     Pozitív     mellékhatásként     a     hasznos baktériumok      nemcsak            elűzik         az            élősködőket,            hanem         elősegítik            a bélflóra    helyreállítását        is. A          természet          a          paraziták          elleni     harcban     további     csodálatos segédeszközöket      ad      a      kezünkbe.      Egészítsük      ki      diétánkat      például kókuszolajjal,      amely      erősíti      az      immunrendszert.   A   közvetlen   támadásra   a nyers    fokhagyma    és    a    hagyma    is    alkalmas.        Naponta        6        teáskanál kókuszolaj,   1   fokhagymagerezd   és   1   hagyma   mellett   a   parazitáknak   semmi esélyük. Az      oregánó      illóolaja      is      megfutamíthatja      a      parazitákat.   Adjunk      2-3 cseppet   egy   pohár   vízbe,   tegyünk   hozzá   frissen   facsart      citromlevet,      és      ezt a        kveréket    igyuk    naponta    háromszor.    Hasonlóan    erős    hatás    érhető    el szegfűszegolajjal.   További      parazita      elleni      szerek:      gyömbér,      olajfalevél- kivonat,        tárnicsgyökér,        borókabogyó,        papayalevél,    feketedió.    Segítsük kúránkat e növények igen hatékony kivonataival.
TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR