KIEMELT VISZONTELADÓK B i o . Étrendkiegészítők áruháza N a p i h u Szombathely Zöldpatika Szombathely www.zoldpatika.eu MINI VITAL GYÓGYNÖVÉNY SZAKÜZLET                      Marcali CBA Prima, Budapest, Andrássy út 86. EGÉSZSÉGSZIGET 2151 Fót, Eötvös Lóránd utca 15.   FORRÁS     EGÉSZSÉGBOLT           Dunaújváros,       Vasmű út 25, 2400  Minelight Kft. 7400 Kaposvár, Béla király út 16  Harmónia  reformház Harmónia Reformház Kft. 1106 Bp. Örs vezér tér 25/a  Árkád Bevásárló központ KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu
design by D.N.
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
20–40      cm   magas   lágy   szárú,   évelő   növény.   Főgyökeres   gyöktörzs   jellemzi,   rövid,   barázdált,   rostos   szártagú   hajtásain csak   lándzsa      alakú,      3-5   hosszanti,   ívesen   futó   erezetű,   ép   szélű   tőlevelek   vannak.   Az   apró,   1–3   cm   hosszú,   kb.   4   mm széles,      fehéres      virágok      tömött         hengeres      vagy      gömbös      füzérben   állnak,      sorrendben      alulról      felfelé      nyílnak   ki.   A sárgásfehér      porzók   hosszabbak      a      négytagú,      barnás      szegélyű      pártánál,   így   feltűnően   kiállnak   a   virágzat   szintjétől. Szélbeporzású, pollenjének 8-14 pórusát annulus veszi körül. Májustól októberig virágzik. A   növényt      gyógynövényként   használják.   Fő   hatóanyaga   az   aukubin   glikozid,   de   tartalmaz   még   polifenolokat,   nyálka- poliszacharidokat, C-vitamint, cserzőanyagot, kovasavat, káliumot, cinket. A   lándzsás   útifű   jó   baktériumölő,   gyulladáscsökkentő,   és   sebgyógyító,   ezért   összezúzott   levele   hasznos   gyógyír   lehet rovarcsípések,         kisebb         égési   sérülések         esetén.         A         légutak            gyulladásos            megbetegedéseiben,   köhögés csillapítására,         köptetőként      használják      baktériumölő,   gyulladáscsökkentő      hatása      miatt.      Oldja   a   letapadt nyákot,         elősegíti   a   köpetképződést.   A   torok   nyálkahártyáját   bevonva   enyhíti   annak   gyulladását,   szünteti   a köhögési   ingert.      Ártalmatlansága      miatt      a   gyermekgyógyászatban      is      szívesen      alkalmazzák.      A   mag   csekély mértékű duzzadóképessége miatt néha hashajtó szerként is használatos. A   friss      levelek      présnedve   és   a   hideg   vízzel   készült   kivonatok   esetében   az   egyes   kórokozó   baktériumok fejlődését      gátló      hatás   külsőleg      és      belsőleg      is      kimutatható,      melegen      előállított   kivonatok   esetében viszont nem észlelhető.
LÁNDZSÁS ÚTIFŰ
A    levendula      (Lavandula)       az       árvacsalánfélék      családjába      tartozó   növénynemzetség         39      fajjal      és      több      hibrid   fajjal. Őshonos   Európában;   megtalálható      az       Atlanti-óceánban    fekvő    Zöld-foki   Köztársaság    szigetcsoportjaitól   és   a    Kanári- szigetektől       DK-Európán         keresztül   Észak-   és   Kelet-Afrikában,   a    Mediterráneumban ,   DNy-Ázsián   keresztül   DK-Indiáig.     A   nemzetség      sok      tagja      kerti      dísznövényként    ültetett   a    mérsékelt   éghajlaton ,   felhasználják   továbbá    fűszerként ,   és   a belőle kivont   illóolajat   számtalan kozmetikai termékben. A   provance         fűszerkeverék         amerikai         kiadásának         része   (az   eredeti   franciában   nincsen).      A   virágok   bőséges   nektárt adnak,   amiből   jó   minőségű   méz   állítható   elő.   A   virágokat   lehet   kandírozni,   néha   sütemény   dekorációként   használják. A      csokoládés      desszertekhez         különösen         jól   illik.   Fekete            és         zöld         teához         is         szokták         keverni      ízesítőként.   Bár Franciaországban   sokféleképpen   felhasználják,   nem   tartozik   a hagyományos   francia   konyha  fűszerei  közé. Az      I.      világháborúban       kórházakban      használták         az         illóolaját.      Gyakran   használják      más      növényekkel   együtt   az   aromaterápiában . A levendulavirágokkal töltött pánácska segíti az alvást és az ellazulást.
LEVENDULA
LEVENDULA A KONYHÁBAN ÉS A NÉPGYÓGYÁSZATBAN
A         változatosság         kedvéért            használjunk            levendulás            cukrot            vaníliás         cukor         helyett!         Néhány         csipet         szárított levendulavirágot         morzsoljunk         a   porcukorba,         majd         az         egészet         tegyük         jól         zárható         edénybe.      Így   mindig   lesz süteménykészítéshez finom levendulás cukrunk. Édességre,   még   inkább   frissen   szedett   gyümölcsökhöz   (pl.   körte   szeletek,   sárgadinnye   szeletek)   használjunk levendulaöntetet.      Fél   bögre      cukrot,      fél      bögre      vizet,      egy      kupica      édes   desszertbort,   két   evőkanál   friss   narancslét forraljunk      össze      öt      percen      keresztül,   állandó   kevergetés   mellett.   Dobjunk   hozzá   a   végén   egy   evőkanálnyi   friss   vagy szárított,   felaprított   levendulavirágot,   és   húzzuk   le   a   tűzről.   Hagyjuk   állni   néhány   órát,   majd   szűrjük   meg,   a   virágokat dobjuk      el,      és      a      folyadékot      öntsük      zárható   üvegedénybe.      Ezzel   az   illatos   sziruppal   öntsük   nyakon   a   gyümölcsöket vagy a süteményt (pl. “bögretészta”). A      vajas      pirítóst      az      alábbi      szósszal      bolondíthatjuk      meg:      Egy   bögre   mézet   forrósítsunk   meg.   Keverjünk   hozzá   négy evőkanál         friss         vagy         szárított,   felaprított         levendulavirágot,         egy         evőkanál      citromlét,      és      hagyjuk      állni   egy      órát. Melegítsük újra, és szűrjük le. Kenjük meg vele a vajas kenyeret, vajas pirítóst. Mennyei eledel! A   szárított      vagy      friss   levendulalevéllel   (!)   helyettesíthetjük   a   rozmaringot,   csak   éppen   kétszer   annyi   mennyiséget   kell használni      belőle.      Grillezéshez,   dobjunk      a   tűzre      levendulahajtást.      Illóolajas      füstje      különlegesen   fűszerezi   a grillezett ételeket! A      levendula   felhasználásáról   oldalakat   lehetne   teleírni,   tény,   hogy   sokoldalú   gyógynövény,   ám   néha   talán   túloznak   a lelkes         leírások,         sok         helyütt   rákellenes         vagy      épp      impotenciát      megszüntető      csodaszerként      említik,   ezekkel      az ígéretekkel      bánjunk      óvatosan.      Természetesen      a      levendula   már      évszázadok      óta      bizonyítja   áldásos   hatásait, remek      idegnyugtató,   fürdővízbe      adagolva      segíti      a      relaxálást,      ellazulást,      az      ágy      mellé   helyezve      segít      az álmatlanság         leküzdésében,         a         népi   gyógyászatban      pedig         gyulladáscsökkentő,      immunerősítő,         hasfogó, fejfájást csillapító, rovarcsípés okozta fájdalmak enyhítésére szolgáló gyógynövény.
CITROMFŰ A KONYHÁBAN ÉS A NÉPGYÓGYÁSZATBAN
A      citromfüvet,      ahogy      nagyon      sok      más      gyógynövényt      sem,      csak      a   gyógyászatban      használják.      A   finom,   citromos aromája miatt, ételekhez, italokhoz és kozmetikai-, szépészeti cikkekhez is alapanyagként adják.   A      gasztronómiában      rengeteg      étel      ízesítésére      és      díszítésére   alkalmazható.      Ilyen      ételek      például:      saláták, főzelékek,      vadhúsos-      és   szárnyas   ételek,   gyümölcssaláták,   gyümölcslevesek.   Többfajta   koktél   ízesítésére   is alkalmas, a citromfűből készített tea pedig nem csak finom, de nyugtató hatású is. A      citromfűben      citrál      és      A-vitamin      is      megtalálható,      amelyek      által   segíti   az   emésztést,   enyhíti   a   különböző   eredetű görcsöket,   a   fejfájást,   és   a   reumás   megbetegedések   kellemetlen   tüneteit.   Lázcsillapító   hatással   rendelkezik,   és   kiváló szolgálatot      tesz      az      influenza,      a      megfázásos      betegségek   leküzdésekor,   a   hányinger   csillapításakor,   és   kimerültség ellen.      Emésztési   rendellenességek      esetén      is      hatásos,      többek   között   hasmenés   és   felfúvódás   fennállásakor.   Egyes vizsgálatok  szerint  a  citromfű  segít  a daganatos  megbetegedések  kezelésében is, mivel antioxidáns hatással bír. Jótékony    egészségügyi    hatásai    mellett    a    konyhában    is    sokan    használják,    de    erős    aromája    miatt    csak    kis mennyiségben      javasolt      a         használata.         Főként   távol   -   keleti      ételek      ízesítőjeként      ismert,      friss   vagy   szárított formában.      A      szépségápolásban      is      előszeretettel   alkalmazzák   a   citromfüvet   szappanok,   krémek,   parfümök összetevőjeként.      Mivel   illóolaja      távol   tartja   a   szúnyogokat,   ezért   nyári   estéken   érdemes   virágcserépben   az ablakokba helyezni.
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - L TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R KEZDŐLAP KEZDŐLAP WEBÁRUHÁZ WEBÁRUHÁZ TERMÉKEK TERMÉKEK FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR ECETMESTER.HU
KAPCSOLATOK KAPCSOLATOK
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal KEZDŐLAP FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - L KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu design by D.N. ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
20–40      cm   magas   lágy   szárú,   évelő   növény.   Főgyökeres   gyöktörzs   jellemzi, rövid,   barázdált,   rostos   szártagú   hajtásain   csak   lándzsa      alakú,      3-5   hosszanti, ívesen   futó   erezetű,   ép   szélű   tőlevelek   vannak.   Az   apró,   1–3   cm   hosszú,   kb.   4 mm   széles,      fehéres      virágok      tömött         hengeres      vagy      gömbös      füzérben állnak,        sorrendben        alulról        felfelé        nyílnak    ki.    A    sárgásfehér        porzók hosszabbak      a      négytagú,      barnás      szegélyű      pártánál,   így   feltűnően   kiállnak   a virágzat   szintjétől.   Szélbeporzású,   pollenjének   8-14   pórusát   annulus   veszi körül. Májustól októberig virágzik. A   növényt      gyógynövényként   használják.   Fő   hatóanyaga   az   aukubin   glikozid, de     tartalmaz     még     polifenolokat,     nyálka-poliszacharidokat,     C-vitamint, cserzőanyagot, kovasavat, káliumot, cinket. A   lándzsás   útifű   jó   baktériumölő,   gyulladáscsökkentő,   és   sebgyógyító,   ezért összezúzott    levele    hasznos    gyógyír    lehet    rovarcsípések,            kisebb            égési sérülések         esetén.         A         légutak            gyulladásos            megbetegedéseiben, köhögés    csillapítására,            köptetőként        használják        baktériumölő, gyulladáscsökkentő      hatása      miatt.      Oldja   a   letapadt   nyákot,         elősegíti a    köpetképződést.    A    torok    nyálkahártyáját    bevonva    enyhíti    annak gyulladását,    szünteti    a    köhögési    ingert.        Ártalmatlansága        miatt        a gyermekgyógyászatban        is        szívesen        alkalmazzák.        A    mag    csekély mértékű duzzadóképessége miatt néha hashajtó szerként is használatos. A    friss        levelek        présnedve    és    a    hideg    vízzel    készült    kivonatok esetében   az   egyes   kórokozó   baktériumok   fejlődését      gátló      hatás külsőleg        és        belsőleg        is        kimutatható,        melegen        előállított kivonatok esetében viszont nem észlelhető.
LÁNDZSÁS ÚTIFŰ
A     levendula        (Lavandula)         az         árvacsalánfélék        családjába        tartozó növénynemzetség         39      fajjal      és      több      hibrid   fajjal.   Őshonos   Európában; megtalálható            az             Atlanti-óceánban       fekvő       Zöld-foki      Köztársaság   szigetcsoportjaitól   és   a    Kanári-szigetektől       DK-Európán         keresztül   Észak-   és Kelet-Afrikában,   a    Mediterráneumban ,   DNy-Ázsián   keresztül   DK-Indiáig.      A nemzetség      sok      tagja      kerti      dísznövényként    ültetett   a    mérsékelt   éghajlaton , felhasználják    továbbá     fűszerként ,    és    a    belőle    kivont     illóolajat     számtalan kozmetikai termékben. A    provance            fűszerkeverék            amerikai            kiadásának            része    (az    eredeti franciában   nincsen).      A   virágok   bőséges   nektárt   adnak,   amiből   jó   minőségű méz      állítható      elő.      A      virágokat      lehet      kandírozni,      néha      sütemény dekorációként   használják.   A      csokoládés      desszertekhez         különösen         jól   illik. Fekete                és            zöld            teához            is            szokták            keverni        ízesítőként.    Bár Franciaországban            sokféleképpen            felhasználják,            nem            tartozik            a hagyományos   francia   konyha  fűszerei  közé. Az      I.      világháborúban       kórházakban      használták         az         illóolaját.      Gyakran használják          más          növényekkel     együtt     az      aromaterápiában .     A levendulavirágokkal töltött pánácska segíti az alvást és az ellazulást.
LEVENDULA
LEVENDULA A KONYHÁBAN ÉS A NÉPGYÓGYÁSZATBAN
A         változatosság         kedvéért            használjunk            levendulás            cukrot            vaníliás        cukor         helyett!         Néhány         csipet         szárított   levendulavirágot         morzsoljunk         a porcukorba,         majd         az         egészet         tegyük         jól         zárható         edénybe.      Így   mindig lesz süteménykészítéshez finom levendulás cukrunk. Édességre,     még     inkább     frissen     szedett     gyümölcsökhöz     (pl.     körte szeletek,    sárgadinnye    szeletek)    használjunk    levendulaöntetet.        Fél bögre      cukrot,      fél      bögre      vizet,      egy      kupica      édes   desszertbort,   két   evőkanál friss   narancslét   forraljunk      össze      öt      percen      keresztül,   állandó   kevergetés mellett.    Dobjunk    hozzá    a    végén    egy    evőkanálnyi    friss    vagy    szárított, felaprított   levendulavirágot,   és   húzzuk   le   a   tűzről.   Hagyjuk   állni   néhány   órát, majd   szűrjük   meg,   a   virágokat   dobjuk      el,      és      a      folyadékot      öntsük      zárható üvegedénybe.      Ezzel   az   illatos   sziruppal   öntsük   nyakon   a   gyümölcsöket   vagy a süteményt (pl. “bögretészta”). A      vajas      pirítóst      az      alábbi      szósszal      bolondíthatjuk      meg:      Egy   bögre   mézet forrósítsunk   meg.   Keverjünk   hozzá   négy   evőkanál         friss         vagy         szárított, felaprított         levendulavirágot,         egy         evőkanál      citromlét,      és      hagyjuk      állni egy      órát.   Melegítsük   újra,   és   szűrjük   le.   Kenjük   meg   vele   a   vajas   kenyeret, vajas pirítóst. Mennyei eledel! A   szárított      vagy      friss   levendulalevéllel   (!)   helyettesíthetjük   a   rozmaringot, csak   éppen   kétszer   annyi   mennyiséget   kell   használni      belőle.      Grillezéshez, dobjunk      a   tűzre      levendulahajtást.      Illóolajas      füstje      különlegesen fűszerezi a grillezett ételeket! A      levendula   felhasználásáról   oldalakat   lehetne   teleírni,   tény,   hogy   sokoldalú gyógynövény,   ám   néha   talán   túloznak   a   lelkes         leírások,         sok         helyütt rákellenes         vagy      épp      impotenciát      megszüntető      csodaszerként      említik, ezekkel      az   ígéretekkel      bánjunk      óvatosan.      Természetesen      a      levendula már      évszázadok      óta      bizonyítja   áldásos   hatásait,   remek      idegnyugtató, fürdővízbe      adagolva      segíti      a      relaxálást,      ellazulást,      az      ágy      mellé helyezve      segít      az   álmatlanság         leküzdésében,         a         népi   gyógyászatban     pedig            gyulladáscsökkentő,        immunerősítő,            hasfogó,    fejfájást csillapító,       rovarcsípés       okozta       fájdalmak       enyhítésére       szolgáló gyógynövény.
CITROMFŰ A KONYHÁBAN ÉS A NÉPGYÓGYÁSZATBAN
A      citromfüvet,      ahogy      nagyon      sok      más      gyógynövényt      sem,      csak      a gyógyászatban        használják.        A    finom,    citromos    aromája    miatt,    ételekhez, italokhoz és kozmetikai-, szépészeti cikkekhez is alapanyagként adják.   A        gasztronómiában        rengeteg        étel        ízesítésére        és        díszítésére alkalmazható.      Ilyen      ételek      például:      saláták,   főzelékek,      vadhúsos-      és szárnyas    ételek,    gyümölcssaláták,    gyümölcslevesek.    Többfajta    koktél ízesítésére    is    alkalmas,    a    citromfűből    készített    tea    pedig    nem    csak finom, de nyugtató hatású is. A      citromfűben      citrál      és      A-vitamin      is      megtalálható,      amelyek      által   segíti   az emésztést,   enyhíti   a   különböző   eredetű   görcsöket,   a   fejfájást,   és   a   reumás megbetegedések   kellemetlen   tüneteit.   Lázcsillapító   hatással   rendelkezik,   és kiváló    szolgálatot        tesz        az        influenza,        a        megfázásos        betegségek leküzdésekor,   a   hányinger   csillapításakor,   és   kimerültség   ellen.      Emésztési rendellenességek        esetén        is        hatásos,        többek    között    hasmenés    és felfúvódás   fennállásakor.   Egyes   vizsgálatok      szerint      a      citromfű      segít      a daganatos  megbetegedések  kezelésében is, mivel antioxidáns hatással bír. Jótékony   egészségügyi   hatásai   mellett   a   konyhában   is   sokan   használják,   de erős   aromája   miatt   csak   kis   mennyiségben      javasolt      a         használata.         Főként távol    -    keleti        ételek        ízesítőjeként        ismert,        friss    vagy    szárított formában.        A        szépségápolásban        is        előszeretettel    alkalmazzák    a citromfüvet    szappanok,    krémek,    parfümök    összetevőjeként.        Mivel illóolaja        távol    tartja    a    szúnyogokat,    ezért    nyári    estéken    érdemes virágcserépben az ablakokba helyezni.
TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR