KIEMELT VISZONTELADÓK B i o . Étrendkiegészítők áruháza N a p i h u Szombathely Zöldpatika Szombathely www.zoldpatika.eu MINI VITAL GYÓGYNÖVÉNY SZAKÜZLET                      Marcali CBA Prima, Budapest, Andrássy út 86. EGÉSZSÉGSZIGET 2151 Fót, Eötvös Lóránd utca 15.   FORRÁS     EGÉSZSÉGBOLT           Dunaújváros,       Vasmű út 25, 2400  Minelight Kft. 7400 Kaposvár, Béla király út 16  Harmónia  reformház Harmónia Reformház Kft. 1106 Bp. Örs vezér tér 25/a  Árkád Bevásárló központ KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu
design by D.N.
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
A    kakukkfű       (Thymus)       az       árvacsalánfélék       családjába      tartozó   növénynemzetség.   Kb.   350   örökzöld,   talajtakaró   vagy boltozatos      alakú   cserje,      félcserje,      vagy      fásodó      tövű,      fűszeres      illatú   évelő   faj,   hibrid   faj   összefoglaló   neve.   Európa, Ázsia   és      Észak-Afrika      mérsékelt      övi      területein   honosak.      Népies      nevei:      balzsamfű,         démutka,         kakucskafű,            kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor. Vágva      és         morzsolva         forgalmazzák.      Erős,         kámforos         aromája         miatt   óvatosan         kell      használni,   mert   túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Petrezselyemmel       keverve      kitűnő      fűszeres      vajat      készíthetünk      belőle.   Használja      a      konzervipar   is.   A    bouquet   garni   fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye. Kitűnő      étvágygerjesztő,         gyomorjavító,      görcsoldó,      köhögéscsillapító,   szélhajtó   is.      Fürdővizekben   illatos   és frissítő      hatású.         Nyákoldó      és   köptető      hatása      is      van,      de   legfőbb   értéke   a   timol   (40%)   és   a   karvakrol   (15%), amelynek erős fertőtlenítő   és antimikrobiális   hatását köszönheti. A      torokgyulladást      a      friss   levelek   rágcsálása   csillapítja.   Csökkentik   az   étvágytalanságot,   serkenti   az   emésztést.   Sokan légzőszervi      panaszok   esetén   alkalmazzák.      A      gyógytea      fogyasztása      vagy      az      azzal      történő   gargarizálás,   jó   gyógyír köhögés, torokfájás esetén.
KAKUKKFŰ
A       koriander       (Coriandrum   sativum)       a          zellerfélék       (Apiaceae)       családjába   tartozó      növényfaj.      Az      egész         növényt         és fűszerként      használt      magját   egyaránt      szokás   koriander   néven   nevezni.   Ősidők   óta   használt    fűszer ,   mely   a    Földközi- tenger   vidékéről származik. Sültek,      húspácok,         káposzta          ételek,      szószok,      marinádok ,         sonkapác,    kolbászok ,      sült      húsok,      likőrök    készítésénél,   uborka ,       paprika eltevésénél      a   magot      egészben   vagy   porrá   törve   használhatjuk.   Süteményeket,   likőröket,    gint ,    sört    is ízesítenek   vele   (a   cukrozott   magokkal   az    ánizs    helyettesíthető).   A   korianderlevél   közel-keleti,    ázsiai   konyha    kedvelt fűszere,      de      ma      már   hazánkban      is      többfelé      termesztik.      Levesekhez,      salátákhoz,      mártásokhoz   mindig               frissen használjuk,         de         ne      főzzük   bele   az   ételbe,   hanem   csak   a   főzés   végén   szórjuk   rá.   Vizes   papírba   göngyölve   a   hűtőben néhány napig friss marad. A      VIII.      Magyar      Gyógyszerkönyvben         az         illóolaja         (Coriandri   aetheroleum)          és         a      termése    (Coriandri   fructus)   szerepel          drogként .           A   termés             felfúvódást    szüntető,   szélhajtó,         emésztést         javító            hatású.   Illóolaja élelmiszeripari és kozmetikai alapanyag. A nehézfém kiürítés első számú gyógynövénye a koriander.
KORIANDER
A   balzsamkörtének      elég      fura      íze      van.      Ahogy      a      nevéből      is   következtethetünk         (keserű   uborka)      keserű   íze   van.   Viszont   sok   kínai   recept   van,   amely   egy   kellemes   ételt   varázsol   ebből   a   növényből.   Levesekbe   teszik,   hal   és   pecsenye közötti   előételként   tálalják,      és      sokszor   megtöltik   vagy   salátákba   teszik.   A   keserűsége   kiemeli   a   fűszerek   ízét.   Nyáron egy nagyon felfrissítő ételnek bizonyul. A   keserű   uborkaként   is   ismert   balzsamkörte     gazdag    vasban, béta-karotinban   és                  káliumban.   Mindezek            mellett,            a            legrégebbről         ismert      jótékony      hatása      a    cukorbetegséggel      köthető      össze.   A   kínai   orvosi feljegyzésekből         már   régen         kiderült,         hogy         olyan            tulajdonságai         vannak,            amelyek   megelőzik   a cukorbetegséget.
KESERŰ UBORKA
Kukoricabajusznak         (Maydis   stigma)      a      pázsitfűfélék      (Gramineae)   családjába      tartozó      kukorica         torzsavirágzatának bibeszálait   nevezzük.   A   kukoricahaj   a   kukoricaszemek   mentén,   a   buroklevelek   alatt   helyezkedik   el.   Tulajdonképpen   a hosszú      bibeszálak      alkotják   a   kukoricahajat,      illetve   -bajuszt.   A   megtermékenyítés   után   a   bibeszál   rozsdaszínű   lesz.   A buroklevelek      alatti,      belső,      egészséges,   szép   sárgászöld   színű   szálak   a   kukoricahaj   gyógyászati   szempontból   értékes részei. A   kukoricát      minden      formában   fogyaszthatjuk,   így   frissen   is.   A   csemegekukoricát   "tejesre"   éretten   esszük,   ilyenkor   a legédesebb.      Puha   szemeit      vajban      meg   is   piríthatjuk,      vagy   főtt   torzsájáról   lerágcsálhatjuk.   Használhatunk   konzerv- vagy      mélyhűtött      kukoricát   is.   A      kukoricalisztet   vagy         durvább      őrleményét,      daráját      tejes   kásához,   süteményekhez vásároljuk.      A         kukoricaszemekből,   vagyis      magvaiból      ízletes      főzelék,      saláta      is      készül.      Fűszerezésére   a   bors   vált   be legjobban. Gyakori  alkotórésze  a  cukorbetegségek elleni, a diétás és a vizelethajtó teakeverékeknek és kivonatoknak. Használják         a   húgyutak      bántalmai,         vesekő         és               hólyaghomok   esetén,   valamint            cukorbaj            ellen.                        Kimutatott foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható. Mivel         erős         vizelethajtó         hatása      van,      a   kukoricabajusz   hozzájárul   a   méreganyagok   távozásához,   ezáltal   beindítva   a testsúlycsökkenést,         emellett   az                  érelzáródás,   a   reuma,   és   az      ízületeket   érintő   betegségek   kialakulásának   esélye   is kisebb lesz, de a májbetegségekkel szemben is védelmet nyújt.
KUKORICABAJUSZ
A    kapor    (Anethum   graveolens   L.)             közismert          gyógy-    és       fűszernövény .   Népies      elnevezései:      fűszerkapor,   kertikapor, kertikömény, uborkafű. Levele,   fiatal   virága   és   beérett   termése   egyaránt   alkalmas   fűszerezésre.   A   hajtásokat   és   a   leveleket   frissen   és   szárítva is   használjuk.   Zöld   virágos   részét    (Anethi   folium)       nyersen      és      szárazon   morzsolva,   magját    (Anethi   fructus)    egészben   és darálva is fogyasztjuk. Átható aromáját   illóolajok   adják. A   magyar      konyha      régi,      kedvelt      fűszernövénye.      Nélküle      elképzelhetetlen      a    kovászos      uborka ,      a       túrós            lepény ,   a   tökfőzelék ,       kapros-túrós      palacsinta .   Használják      levesek,      főzelékek,      saláták ,      egyes       hal ,       gombaételek ,    körözöttek ,   mártások ,       túró       ízesítésére,      a      kovászos       uborka ,      a       paprika ,   a   savanyú    káposzta    és   a    tök    eltevésénél.   Szinte   minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható. A    Földközi-tenger       környékén      élő      ókori      népek      általánosan      használták   gyógyszerként       fejfájás       és   gyomorpanaszok ellen.      Teája       és      kivonata   vízhajtóként ,      illetve       felfúvódás ,       emésztési      zavarok ,         bélpangás ,    hányinger ,   fogínygyulladás ,         álmatlanság,            étvágytalanság         esetén         jó   hatású.          Magjából         teát         főzve   gyors   és   kellemes ellenszere a   csuklásnak .
KAPOR
Virágszirmait         rizs,         hal,         húsleves,         krémsajt,      joghurt,         vaj,      omlettek,   tejes   ételek,   édes   sütemények   fűszerezésére, színezésére használhatjuk. Ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad. Kivonatait         gyomor-   és   nyombélfekély         kezelésére,         külsőleg      visszérgyulladásra,            rosszul               gyógyuló                                    sebek, bőrelváltozások   gyógyítására,         fehérfolyás         elleni         öblítők      alkotórészeként      alkalmazzák.      A   körömvirág   enyhítő   és viszketéscsillapító            hatásának            köszönhetően   külsőleg         kiegészítő               kezeléseknél         használatos.         Fertőtlenítő         és gyulladásgátló,         valamint         sebgyógyulást      elősegítő         tulajdonságai         miatt   bőr-és      szájüregi      betegségek         kezelésére ajánlott.      Használják   bőrrepedések,      kisebb      sebek,      rovarcsípések      és      napsugárzás         okozta   bőrgyulladás   esetén   is. Görcsoldó hatással rendelkezik. A   körömvirág   (Calendula   officinalis)      pikáns,      keserű      ízű.      Antibiotikus,   antibakteriális.         Fészkes   virágzatúak   rendjébe és   az   őszirózsafélék   (Asteraceae)   családjába   tartozó   növényfaj.   Pontos   eredete   ismeretlen,   mivel   termesztése   hosszú múltra   tekint   vissza.      Széles      körben      meghonosodott   északabbra      Európában      (észak-déli   Anglia)      és            másutt   meleg mérsékeltövi   területeken.         Egyike      a      legtöbbféleképpen      használt      fűszer-,      és   gyógynövényeknek.                  Alkalmazása gyulladás,      gyomorrontás,      gomba-,   étel-   gyógyszer-,      vegyszermérgezés   esetén   bevált.   A   kórokozók   ellen   hat, vértisztító.      Belsőleg      forrázatát      epe-,   májbetegségeknél,   sárgaságnál,   gyomor-   és   bélfekély   esetén   rendelik. Gyomor-, hólyaghurutnál, vastagbélgyulladásnál, hányingernél javasolt. Görcsoldó hatással rendelkezik.  
KÖRÖMVIRÁG
KORIANDER A KONYHÁBAN
Az      is      igaz,      hogy      a      koriander      zöldje   egyike   a   leginkább   megosztó   friss   fűszernövényeknek:   van,   aki   rajong   érte,   míg mások elutasítják, pedig érdemes - akár fokozatosan is - barátkozni vele! A         koriander         elnevezés         egyaránt         vonatkozik      a      növény      minden   hasznosítható   részére,   mégis   nagyon   különbözik egymástól      a      levél      és      a   termés.      Ízben,      illatban,      felhasználás      tekintetében   is   nagyok   a   különbségek.   Aki   csak   most ismerkedne   ezzel  a  növénnyel,  jó,  ha  tudja,  a  termés, vagyis  a  mag  egészen  más  ízvilágú,  mint  a  friss  levél! A      koriander   gyökere      általában      karcsú,      göcsörtös      petrezselyemgyökérre   emlékeztet.      Igen      aromás.            Ezért                              is képezi         részét            számos         ázsiai   receptben         mártásoknak,         pácoknak         vagy      épp      currypasztának.      Az   ázsiai fűszerüzletekben   nálunk   is  készen  kapható  zöld  currypaszta fontos  alkotóeleme  a      koriandergyökér. A   tisztított   és   aprított   koriandergyökér   mellé   az   ázsiai   konyhákban   leggyakrabban   fokhagyma,   chili   és   természetesen só,         illetőleg   korianderzöld      társul      kiegészítő      fűszerként.      Az      már      a   felhasználástól   függ,   hogy   mindez   aprítva   vagy krémesítve kerül az adott fogásba. Húsok, halak, de zöldséges egytálételek ízesítője is lehet. A      korianderzöld      látványra      hasonlít      a      petrezselyemhez,      az   illata   azonban   egészen   más.   Különleges,   kissé   citromos, mégis      mély,   mással   összetéveszthetetlen   aromái   teszik   különlegessé.   Ezt   az   ízhatást   kedvelik   vagy   utasítják   el   sokan –   van   olyan   angol   nyelvű   honlap   is,   amelyen   bárki   kifejtheti   ellenérzéseit   a   korianderzölddel   szemben,   egyes   kutatók pedig      úgy   tartják,   a   korianderzöld   kedvelése   vagy   elutasítása   genetikai   adottság.   Ki   tudja?   Az   biztos,   hogy   a   rajongók tábora      sem      csekély.      A      különleges      ízek   megismerése      bizonyos      értelemben   mindig   feltételez   egyfajta   nyitottságot, kíváncsiságot – ízlésünk is változik az évek folyamán, így hát mindenképp érdemes kísérletezni vele! A         friss         korianderzöld         felhasználási         területe         is         igen      széles.      Kerülhet   frissen      aprítva      salátákra,   egytálételekre, szendvicskrémekbe      is.   Fontos   tudni,   hogy   aromái,   vitamintartalma   gyorsan   elillannak,   ezért   tanácsos   mindig a főzés végén, frissen a fogásokra szórni. Korianderzöld      nélkül      elképzelhetetlen      a   thai   konyha,   de   az   indiai   curryk   végtelen   sokaságának   is   ez   a   fűszernövény adja      meg   gyakran   a   teljességet,   és   a   számunkra   szintén   egzotikus   mexikói   vagy   épp   brazil   fogások   többségéből   sem hiányozhat.      A   közel-keleti   konyha   egyik   különleges,   markáns,   hidegen   elkészíthető   zöld   chiliszósza   a   jemeni   eredetű zhoug.         Ezt   a         markáns,      korianderzölddel      készült      mártást      fogyasztják   lepénykenyérrel,   paradicsommal,      kínálják különféle húsgombócokhoz, salátákhoz. A különleges ízek barátainak kihagyhatatlan!
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - K TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R KEZDŐLAP KEZDŐLAP WEBÁRUHÁZ WEBÁRUHÁZ TERMÉKEK TERMÉKEK FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR ECETMESTER.HU
KAPCSOLATOK KAPCSOLATOK
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR
Következő oldal
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal KEZDŐLAP FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - K KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu design by D.N. ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
A      kakukkfű           (Thymus)           az           árvacsalánfélék           családjába          tartozó növénynemzetség.    Kb.    350    örökzöld,    talajtakaró    vagy    boltozatos        alakú cserje,      félcserje,      vagy      fásodó      tövű,      fűszeres      illatú   évelő   faj,   hibrid   faj összefoglaló   neve.   Európa,   Ázsia   és      Észak-Afrika      mérsékelt      övi      területein honosak.        Népies        nevei:        balzsamfű,            démutka,            kakucskafű,                kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor. Vágva      és         morzsolva         forgalmazzák.      Erős,         kámforos         aromája         miatt óvatosan   kell  használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Petrezselyemmel       keverve      kitűnő      fűszeres      vajat      készíthetünk      belőle. Használja      a      konzervipar   is.   A    bouquet   garni    fűszerkeverék   meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye. Kitűnő      étvágygerjesztő,         gyomorjavító,      görcsoldó,      köhögéscsillapító, szélhajtó   is.      Fürdővizekben   illatos   és   frissítő      hatású.         Nyákoldó      és köptető      hatása      is      van,      de   legfőbb   értéke   a   timol   (40%)   és   a   karvakrol (15%),      amelynek      erős      fertőtlenítő   és      antimikrobiális   hatását köszönheti. A        torokgyulladást        a        friss    levelek    rágcsálása    csillapítja.    Csökkentik    az étvágytalanságot,   serkenti   az   emésztést.   Sokan   légzőszervi      panaszok   esetén alkalmazzák.      A      gyógytea      fogyasztása      vagy      az      azzal      történő   gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén.
KAKUKKFŰ
A       koriander       (Coriandrum   sativum)       a          zellerfélék       (Apiaceae)       családjába tartozó      növényfaj.      Az      egész         növényt         és   fűszerként      használt      magját egyaránt      szokás   koriander   néven   nevezni.   Ősidők   óta   használt    fűszer ,   mely a   Földközi-tenger   vidékéről származik. Sültek,      húspácok,         káposzta          ételek,      szószok,      marinádok ,         sonkapác,   kolbászok ,      sült      húsok,      likőrök    készítésénél,    uborka ,       paprika eltevésénél      a magot      egészben   vagy   porrá   törve   használhatjuk.   Süteményeket,   likőröket,   gint ,    sört    is   ízesítenek   vele   (a   cukrozott   magokkal   az    ánizs    helyettesíthető).   A korianderlevél    közel-keleti,     ázsiai    konyha     kedvelt    fűszere,        de        ma        már hazánkban      is      többfelé      termesztik.      Levesekhez,      salátákhoz,      mártásokhoz mindig               frissen   használjuk,         de         ne      főzzük   bele   az   ételbe,   hanem   csak   a főzés   végén   szórjuk   rá.   Vizes   papírba   göngyölve   a   hűtőben   néhány   napig friss marad. A        VIII.        Magyar        Gyógyszerkönyvben            az            illóolaja            (Coriandri aetheroleum)          és         a      termése    (Coriandri   fructus)    szerepel          drogként .         A termés             felfúvódást    szüntető,   szélhajtó,         emésztést         javító            hatású. Illóolaja   élelmiszeripari   és   kozmetikai   alapanyag.   A   nehézfém   kiürítés első számú gyógynövénye a koriander.
KORIANDER
A    balzsamkörtének        elég        fura        íze        van.        Ahogy        a        nevéből        is következtethetünk         (keserű   uborka)      keserű   íze   van.    Viszont   sok   kínai recept   van,   amely   egy   kellemes   ételt   varázsol   ebből   a   növényből.   Levesekbe teszik,   hal   és   pecsenye   közötti   előételként   tálalják,      és      sokszor   megtöltik vagy    salátákba    teszik.    A    keserűsége    kiemeli    a    fűszerek    ízét.    Nyáron    egy nagyon felfrissítő ételnek bizonyul. A         keserű         uborkaként         is         ismert         balzsamkörte             gazdag            vasban, béta-karotinban   és                  káliumban.   Mindezek            mellett,            a            legrégebbről         ismert      jótékony      hatása      a   cukorbetegséggel      köthető      össze.   A   kínai   orvosi   feljegyzésekből         már régen         kiderült,         hogy         olyan            tulajdonságai         vannak,            amelyek megelőzik a cukorbetegséget.
KESERŰ UBORKA
Kukoricabajusznak            (Maydis    stigma)        a        pázsitfűfélék        (Gramineae) családjába      tartozó      kukorica         torzsavirágzatának   bibeszálait   nevezzük.   A kukoricahaj   a   kukoricaszemek   mentén,   a   buroklevelek   alatt   helyezkedik   el. Tulajdonképpen    a    hosszú        bibeszálak        alkotják    a    kukoricahajat,        illetve    - bajuszt.     A     megtermékenyítés     után     a     bibeszál     rozsdaszínű     lesz.     A buroklevelek        alatti,        belső,        egészséges,    szép    sárgászöld    színű    szálak    a kukoricahaj gyógyászati szempontból értékes részei. A     kukoricát          minden          formában     fogyaszthatjuk,     így     frissen     is.     A csemegekukoricát    "tejesre"    éretten    esszük,    ilyenkor    a    legédesebb.        Puha szemeit      vajban      meg   is   piríthatjuk,      vagy   főtt   torzsájáról   lerágcsálhatjuk. Használhatunk   konzerv-   vagy      mélyhűtött      kukoricát   is.   A      kukoricalisztet vagy            durvább        őrleményét,        daráját        tejes    kásához,    süteményekhez vásároljuk.      A         kukoricaszemekből,   vagyis      magvaiból      ízletes      főzelék,      saláta     is  készül.  Fűszerezésére a bors vált be legjobban. Gyakori        alkotórésze        a        cukorbetegségek    elleni,    a    diétás    és    a vizelethajtó teakeverékeknek és kivonatoknak. Használják         a   húgyutak      bántalmai,         vesekő         és               hólyaghomok   esetén, valamint            cukorbaj            ellen.                        Kimutatott   foszforsótartalmánál   fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható. Mivel         erős         vizelethajtó         hatása      van,      a   kukoricabajusz   hozzájárul   a méreganyagok   távozásához,   ezáltal   beindítva   a   testsúlycsökkenést,         emellett az                        érelzáródás,    a    reuma,    és    az        ízületeket    érintő    betegségek kialakulásának    esélye    is    kisebb    lesz,    de    a    májbetegségekkel    szemben    is védelmet nyújt.
KUKORICABAJUSZ
A    kapor    (Anethum   graveolens   L.)             közismert          gyógy-    és       fűszernövény . Népies  elnevezései:  fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű. Levele,   fiatal   virága   és   beérett   termése   egyaránt   alkalmas   fűszerezésre.   A hajtásokat   és   a   leveleket   frissen   és   szárítva   is   használjuk.   Zöld   virágos   részét   (Anethi    folium)         nyersen        és        szárazon    morzsolva,    magját     (Anethi    fructus)   egészben és darálva is fogyasztjuk. Átható aromáját   illóolajok   adják. A   magyar      konyha      régi,      kedvelt      fűszernövénye.      Nélküle      elképzelhetetlen      a   kovászos      uborka ,      a       túrós            lepény ,   a    tökfőzelék ,       kapros-túrós      palacsinta . Használják        levesek,        főzelékek,        saláták ,        egyes         hal ,         gombaételek ,   körözöttek ,    mártások ,       túró       ízesítésére,      a      kovászos       uborka ,      a       paprika ,   a savanyú     káposzta     és    a     tök     eltevésénél.    Szinte    minden    friss    és    eltett savanyúságba alkalmazható. A    Földközi-tenger       környékén      élő      ókori      népek      általánosan      használták gyógyszerként       fejfájás       és   gyomorpanaszok   ellen.      Teája       és      kivonata vízhajtóként ,        illetve         felfúvódás ,         emésztési        zavarok ,            bélpangás ,   hányinger ,    fogínygyulladás ,         álmatlanság,            étvágytalanság         esetén         hatású.    Magjából   teát   főzve gyors és kellemes ellenszere a   csuklásnak .
KAPOR
Virágszirmait         rizs,         hal,         húsleves,         krémsajt,      joghurt,         vaj,      omlettek,   tejes ételek,      édes      sütemények      fűszerezésére,      színezésére      használhatjuk. Ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad. Kivonatait               gyomor-     és     nyombélfekély               kezelésére,               külsőleg     visszérgyulladásra,            rosszul               gyógyuló                                    sebek,   bőrelváltozások gyógyítására,         fehérfolyás         elleni         öblítők      alkotórészeként      alkalmazzák.      A körömvirág    enyhítő    és    viszketéscsillapító                hatásának                köszönhetően külsőleg            kiegészítő                    kezeléseknél            használatos.            Fertőtlenítő            és gyulladásgátló,         valamint         sebgyógyulást      elősegítő         tulajdonságai         miatt bőr-és          szájüregi          betegségek               kezelésére     ajánlott.          Használják bőrrepedések,      kisebb      sebek,      rovarcsípések      és      napsugárzás         okozta bőrgyulladás esetén is. Görcsoldó hatással rendelkezik. A    körömvirág    (Calendula    officinalis)        pikáns,        keserű        ízű.        Antibiotikus, antibakteriális.               Fészkes     virágzatúak     rendjébe     és     az     őszirózsafélék (Asteraceae)   családjába   tartozó   növényfaj.   Pontos   eredete   ismeretlen,   mivel termesztése   hosszú   múltra   tekint   vissza.      Széles      körben      meghonosodott északabbra      Európában      (észak-déli   Anglia)      és            másutt   meleg   mérsékeltövi területeken.            Egyike        a        legtöbbféleképpen        használt        fűszer-,        és gyógynövényeknek.                  Alkalmazása   gyulladás,      gyomorrontás,      gomba-, étel-   gyógyszer-,      vegyszermérgezés   esetén   bevált.   A   kórokozók   ellen hat,     vértisztító.          Belsőleg          forrázatát          epe-,     májbetegségeknél, sárgaságnál,      gyomor-      és      bélfekély      esetén      rendelik.      Gyomor-, hólyaghurutnál,        vastagbélgyulladásnál,        hányingernél        javasolt. Görcsoldó hatással rendelkezik.  
KÖRÖMVIRÁG
KORIANDER A KONYHÁBAN
Az      is      igaz,      hogy      a      koriander      zöldje   egyike   a   leginkább   megosztó   friss fűszernövényeknek:    van,    aki    rajong    érte,    míg    mások    elutasítják,    pedig érdemes - akár fokozatosan is - barátkozni vele! A            koriander            elnevezés            egyaránt            vonatkozik        a        növény        minden hasznosítható   részére,   mégis   nagyon   különbözik   egymástól      a      levél      és      a termés.      Ízben,      illatban,      felhasználás      tekintetében   is   nagyok   a   különbségek. Aki   csak   most   ismerkedne         ezzel      a      növénnyel,      jó,      ha      tudja,      a      termés, vagyis  a  mag  egészen  más  ízvilágú,  mint  a  friss  levél! A      koriander   gyökere      általában      karcsú,      göcsörtös      petrezselyemgyökérre emlékeztet.      Igen      aromás.            Ezért                              is   képezi         részét            számos         ázsiai receptben         mártásoknak,         pácoknak         vagy      épp      currypasztának.      Az ázsiai   fűszerüzletekben         nálunk         is      készen      kapható      zöld      currypaszta fontos  alkotóeleme  a      koriandergyökér. A     tisztított     és     aprított     koriandergyökér     mellé     az     ázsiai     konyhákban leggyakrabban      fokhagyma,      chili      és      természetesen      só,                  illetőleg korianderzöld      társul      kiegészítő      fűszerként.      Az      már      a   felhasználástól   függ, hogy   mindez   aprítva   vagy   krémesítve   kerül   az   adott   fogásba.   Húsok,   halak, de zöldséges egytálételek ízesítője is lehet. A      korianderzöld      látványra      hasonlít      a      petrezselyemhez,      az   illata   azonban egészen      más.      Különleges,      kissé      citromos,      mégis            mély,      mással összetéveszthetetlen    aromái    teszik    különlegessé.    Ezt    az    ízhatást    kedvelik vagy   utasítják   el   sokan   –   van   olyan   angol   nyelvű   honlap   is,   amelyen   bárki kifejtheti   ellenérzéseit   a   korianderzölddel   szemben,   egyes   kutatók   pedig      úgy tartják,    a    korianderzöld    kedvelése    vagy    elutasítása    genetikai    adottság.    Ki tudja?   Az   biztos,   hogy   a   rajongók   tábora      sem      csekély.      A      különleges      ízek megismerése      bizonyos      értelemben   mindig   feltételez   egyfajta   nyitottságot, kíváncsiságot   –   ízlésünk   is   változik   az   évek   folyamán,   így   hát   mindenképp érdemes kísérletezni vele! A         friss         korianderzöld         felhasználási         területe         is         igen      széles.      Kerülhet frissen      aprítva      salátákra,   egytálételekre,   szendvicskrémekbe      is.   Fontos tudni,   hogy   aromái,   vitamintartalma   gyorsan   elillannak,   ezért   tanácsos mindig a főzés végén, frissen a fogásokra szórni. Korianderzöld      nélkül      elképzelhetetlen      a   thai   konyha,   de   az   indiai   curryk végtelen   sokaságának   is   ez   a   fűszernövény   adja      meg   gyakran   a   teljességet, és     a     számunkra     szintén     egzotikus     mexikói     vagy     épp     brazil     fogások többségéből    sem    hiányozhat.        A    közel-keleti    konyha    egyik    különleges, markáns,   hidegen   elkészíthető   zöld   chiliszósza   a   jemeni   eredetű   zhoug.         Ezt a         markáns,      korianderzölddel      készült      mártást      fogyasztják   lepénykenyérrel, paradicsommal,          kínálják     különféle     húsgombócokhoz,     salátákhoz.     A különleges ízek barátainak kihagyhatatlan!
TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR