KIEMELT VISZONTELADÓK B i o . Étrendkiegészítők áruháza N a p i h u Szombathely Zöldpatika Szombathely www.zoldpatika.eu MINI VITAL GYÓGYNÖVÉNY SZAKÜZLET                      Marcali CBA Prima, Budapest, Andrássy út 86. EGÉSZSÉGSZIGET 2151 Fót, Eötvös Lóránd utca 15.   FORRÁS     EGÉSZSÉGBOLT           Dunaújváros,       Vasmű út 25, 2400  Minelight Kft. 7400 Kaposvár, Béla király út 16  Harmónia  reformház Harmónia Reformház Kft. 1106 Bp. Örs vezér tér 25/a  Árkád Bevásárló központ KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu
design by D.N.
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
FAHÉJ
A   fahéj   a   fahéjfa   és/vagy a   kasszia   kérgéből készült   fűszer . Már    az     ókorban     is    rendkívül    keresett    volt;    Indiából    és    Srí    Lankáról    több    mint    2000    éve    exportálják.    A fűszerkereskedők   valóságos   rémmeséket   terjesztettek   róla,      hogy      magasan      tartsák      az   árát.   Az   efféle   „hírek”   alapján írta le   Plinius , hogy csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem. Mára   a   fahéj   egyáltalán   nem   drága   fűszer   –      még      akkor      sem,      ha   a   régi   magyar      konyhához      hűen      nemcsak   az   édes alapú   recepteknél,      hanem   a   levesekhez      és      a      sültekhez      kínált      mártásokba      is      teszünk      belőle   egy-egy   csipetnyit.   A gyógyászatban      emésztésserkentő,      étvágyjavító,      gyomorerősítő   hatása      miatt      használják.      A            fahéj            serkenti                  az emésztést,   és   hurutok   ellen   is   kiváló,   legalábbis   a   régi   korok   orvosai   szerint.         Talán         ezért   szerepelt   régen   a   nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény. Indiában  bizonyos  curryk  alkotóeleme,  a   Közel-Keleten   egyes  húsételeket ízesítenek  vele,  például  a tadzsint. Délkelet-Ázsiában      fűszerkeverékek      alkotórésze,      így      például      a      kínai   ötfűszer-keverék            fahéjból,                  csillagánizsból, szegfűszegből, szecsuani borsból és édesköményből áll. A   Brit      Diabétesz      szövetség      lapjának      egyik      száma   egy   olyan,      12      hetes   vizsgálatról      számolt      be,      amelyben igazolták,   hogy   napi   két   gramm   fahéj      jelentősen      csökkenti      a      vércukorszintet      és      a   v   érnyomást.   A   londoni   Imperial   College    kutatói   abból      a      korábbi   eredményből   indultak   ki,   mely   szerint   napi   fél   teáskanál   fahéj   a   II. típusú      cukorbetegeknél   jelentősen         csökkenti            a      vércukorszintet,         a         triglicerid-szintet,            az   LDL               (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét.
A   fekete   üröm    ( Artemisia   vulgaris )         az      őszirózsafélék   (Asteraceae)    családjába   tartozó   növényfaj.   Európában   és   Észak- Afrikában   a   legelterjedtebb   Magyarországon      gyakori      gyomnövény      az         útszéli      és      szántóföldi,      félszáraz   vagy      üde gyomtársulásokban,   s   gyógy-   és   fűszernövényként   is   felhasználják.   Népies   nevei:   anyafű,   közönséges   üröm,   mátrafű, taplóüröm, veres üröm. Fűszerként      virágzó      hajtásának      felső,      legfeljebb      40   cm         hosszú         részét   (esetleg   a   gyökerét)      gyűjtik.         A         majdnem mindenhol      előforduló      növény   virágzó      hajtását      (Artemisiae   herba)       sültek      készítésénél      használják         a      majoránna pótlására. Illóolajat, keserűanyagot, gyantáttartalmaz. A   július      és         szeptember         közötti      virágzást         megelőzően      leszedett         leveleket   és         hajtásokat      kesernyés      ízük      miatt használták      zsírosabb         szárnyasok   (liba,   kacsa),      disznó-,   vaddisznósültek,            valamint         káposzta-   és                        gombaételek ízesítésére.   Emésztést      segítő      hatása      miatt   a   nehezen      emészthető   ételek   általános   fűszere.      A      sör         ízesítésére               is használták a komló elterjedése előtt, vagy komló helyett. Egyes   diétás   ételek      elkészítésére      ajánlható,      mert      zsírok      semlegesítésére,   az   étel      könnyebb   emésztésére,   az   étel ízletesebbé   tételére   is   alkalmas.    Gyógynövényként          teája          étvágyjavító,          epeműködést          serkentő,       görcscsillapító ,   idegerősítő   hatású, főzetét népgyógyászatban még   vitustánc ,   epilepszia   és hisztéria ellen használják.
FEKETE ÜRÖM
A    fodormenta    vagy    zöldmenta       (Mentha   spicata) ,         népies         nevén      köményes   menta      vagy            kerti                              menta   az   árvacsalánfélék    (Lamiaceae) családjába    tartozik.         Vízpartokon,         nedves      réteken            előforduló               évelő    fűszer -,                           és   gyógynövény .      Kertekben      jól      termeszthető.      Íze      kellemes,      mentolos.      A   növényi      drog   illóolajat   (karvont,   karveolt), cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz. A drogot a leveléből (Menthae crispae folium) vonják ki. Fűszerként:    Kellemes   italú    tea ,   vagy      teakeverékek      alkotórésze,      ízletes   fodormentaszósz   készíthető   belőle,   mely   a báránysültnek      különösen      pikáns      ízvilágot   kölcsönöz.       Illóolaját       az       illatszer -   és    élelmiszeripar       édesipari    termékek (cukorkák,   fogkrémek,   szájvizek,   szappanok,   samponok,   rágógumik)      íz-   és      illatösszetevőjeként      hasznosítja.   A   világ mentoltermelése   évente   kb.   100   tonna   körüli   kristályos   anyag.      Ismert,      a   fiatalok   körében   kedvelt   ital   még   a   menta felhasználásával készülő mojito koktél is. Hatóanyagainak   köszönhetően   jó   szélhajtó,      görcsoldó      és   emésztésjavító      hatású,   epetermelést   fokozó,   de gyomorerősítőként   is   elfogadott.   Illóolaját   megfázás   esetén   inhalálásra   használják.      Meghűlés   esetén   teája és kivonata köhögéscsillapító hatású. Káros mellékhatása nem ismert.
FODORMENTA
Erős   antibakteriális   és   gombaellenes   hatását         Louis   Pasteur         már         1858-ban      leírta.      Később,            1920-ban   a   svájci Sandoz   gyógyszergyár   izolálta   az   antibakteriális      hatóanyag      vegyületeit,      az      alliint   és   az   abból   kialakuló   allicint.   Kínai kutatók   által   in   vitro   (emberi   szervezeten   kívül)      végzett      kísérletek      arra   engednek   következtetni,   hogy   az   allicin   más élettani   hatásai   mellett   ráksejtellenes      tulajdonsággal   is   bír.         A         fokhagyma         tartalmaz         még   szénhidrátot,   fehérjét, fontos   ásványi   anyagokat,      valamint      több      vitamint         (A-vitamin,   B-vitamin,   C-vitamin,   E-vitamin),                                    amiknek köszönhetően   erős   antioxidáns   hatást   fejt   ki.       A   komplex   összetevőknek   köszönhetően   jelentős   immunrendszer- erősítő hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja. Felhasználják levesek, főzelékek,   saláták,   sültek,  vadhúsok,   szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt pirítós vagy   lángos   ízesítéséhez   is.      A      legtöbb      húspác      és      húsfűszerkeverék         már-már      kötelező   alkotóeleme,   a   curry egyik   meghatározó   ízanyaga.    Gerezdenként,      összezúzva      vagy      szárítva         és         porítva            (például   fokhagymasóként) egyaránt használják. A balkáni ételek legtöbbjéhez (ürüsült stb.) nélkülözhetetlen. A   népi      gyógyászatban      meghűléses      betegségeket      is      gyógyítanak      vele.      A   fokhagyma      baktérium   ölő   hatásának köszönhetően   tisztítja   a   szervezetet.       A      Koch-féle      tbc-bacilusokat      az      1/1500      hígítású   fokhagymakivonat   megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.
FOKHAGYMA
HOGYAN HAT AZ ALMAECET  A KOLESZTERINRE?
A   szervezet      megfelelő   működésének   elengedhetetlen   feltétele   a   normál   értéket   meg   nem   haladó   koleszterinszint.   A májban         termelődő         vegyület   nagy         szerepet         játszik         a      hormonháztartásban,      ami      egyben      a      testben   lejátszódó folyamatok sokaságára hat ki. Mindemellett      a         koleszterinszint      elváltozásai      olyan   betegségek   kialakulását   növelik   meg,   mint   a   szív-   és   érrendszeri problémák,               diabétesz,         vese   rendellenességek,         vagy         sárgaság.         Nem         árt         tehát,         ha         ügyelünk         arra,   hogy      a koleszterinszint a megengedett értékeken belül mozogjon! Ebben segíthet az almaecet is, de vajon hogyan? A jó és a rossz harca A         koleszterin         esetében         két         csoportot      különböztetünk      meg.      Az   úgynevezett   HDL   –   vagyis   magas   sűrűségű   –   a   koleszterin,      mivel      a      vérbe      jutva      segít      a      túl   nagy   mennyiségben   jelen   lévő   koleszterint   visszajuttatni   a   májba.   Ezzel szemben         az         úgynevezett         LDL         –         vagyis      kis      sűrűségű      –   koleszterin         a         vérben      az      érfalakra      tapadva      lerakódik, elmeszesítve   azokat. A   feladat  tehát,  hogy  ezt  a  folyamatot  a  megfelelő  szinten  tartással megakadályozzuk. Miben segít az almaecet? A      máj      megtermeli      a      szervezet      számára      szükséges      koleszterint.      Az   almaecet   jótékony   hatása   a   máj   működésének elősegítésében   valósul   meg,   beleértve   a   méreganyagok   lebontását.   Ezáltal   biztosítva   lesz   a   zavartalan   működés,   és   a megfelelő vérkeringés. Az         almaecetben      található         hasznos         ásványi         anyagok,      vitaminok      és   enzimek      felgyorsítják   az   emésztést, elősegítik      a      máj      működését,   illetve   a      méreganyagok      lebontását,      hozzájárulva      ezzel   a   szervezet   fizikai   és szellemi vitalitásának növeléséhez. Baktériumölő      hatásának   köszönhetően   szebbé   teszi   bőrünket,   és   javítja   a   hajszálak   állapotát.   Az   almaecet   diétával   a vér      rossz      koleszterinszintje   akár   30   %-kal   csökkenthető!   Ahhoz,   hogy   a   diéta   valóban   hasznos   legyen,   nem   kell   mást tenni,   mint    reggeli   előtt   éh   gyomorra   meginni   egy   pohár   vizet, 1 evőkanál    almaecettel             elkeverve. Ezt      ajánlott      megismételni      negyed      órával      ebéd      előtt,      valamint   ugyanennyivel   lefekvés   előtt!   Ezzel   a   módszerrel   az értékes összetevők a szervezetbe jutva kifejtik jótékony hatásukat a már említett módon.
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - F TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R KEZDŐLAP KEZDŐLAP WEBÁRUHÁZ WEBÁRUHÁZ TERMÉKEK TERMÉKEK FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR ECETMESTER.HU
KAPCSOLATOK KAPCSOLATOK
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal KEZDŐLAP FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - F KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu design by D.N. ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
FAHÉJ
A   fahéj   a   fahéjfa   és/vagy a   kasszia   kérgéből készült   fűszer . Már   az    ókorban    is   rendkívül   keresett   volt;   Indiából   és   Srí   Lankáról   több   mint 2000      éve      exportálják.      A      fűszerkereskedők      valóságos      rémmeséket terjesztettek   róla,      hogy      magasan      tartsák      az   árát.   Az   efféle   „hírek”   alapján írta   le    Plinius ,   hogy   csak   szörnyű   denevérektől   védett,   eldugott   mocsarakban terem. Mára   a   fahéj   egyáltalán   nem   drága   fűszer   –      még      akkor      sem,      ha   a   régi magyar      konyhához      hűen      nemcsak   az   édes   alapú   recepteknél,      hanem   a levesekhez      és      a      sültekhez      kínált      mártásokba      is      teszünk      belőle   egy-egy csipetnyit.   A   gyógyászatban      emésztésserkentő,      étvágyjavító,      gyomorerősítő hatása      miatt      használják.      A            fahéj            serkenti                  az   emésztést,   és   hurutok ellen   is   kiváló,   legalábbis   a   régi   korok   orvosai   szerint.         Talán         ezért   szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény. Indiában        bizonyos        curryk        alkotóeleme,        a            Közel-Keleten            egyes    húsételeket ízesítenek  vele,  például  a tadzsint. Délkelet-Ázsiában        fűszerkeverékek        alkotórésze,        így        például        a        kínai ötfűszer-keverék            fahéjból,                  csillagánizsból,   szegfűszegből,   szecsuani borsból és édesköményből áll. A   Brit      Diabétesz      szövetség      lapjának      egyik      száma   egy   olyan,      12      hetes vizsgálatról      számolt      be,      amelyben   igazolták,   hogy   napi   két   gramm fahéj      jelentősen      csökkenti      a      vércukorszintet      és      a   v   érnyomást.   A londoni     Imperial    College     kutatói    abból        a        korábbi    eredményből indultak     ki,     mely     szerint     napi     fél     teáskanál     fahéj     a     II.     típusú     cukorbetegeknél    jelentősen            csökkenti                a        vércukorszintet,            a    triglicerid-szintet,            az   LDL               (káros   koleszterin)   és   a   teljes   koleszterin szintjét.
A   fekete   üröm    ( Artemisia   vulgaris )         az      őszirózsafélék   (Asteraceae)    családjába tartozó      növényfaj.      Európában      és      Észak-Afrikában      a      legelterjedtebb Magyarországon      gyakori      gyomnövény      az         útszéli      és      szántóföldi,      félszáraz vagy      üde   gyomtársulásokban,   s   gyógy-   és   fűszernövényként   is   felhasználják. Népies nevei: anyafű, közönséges üröm, mátrafű, taplóüröm, veres üröm. Fűszerként      virágzó      hajtásának      felső,      legfeljebb      40   cm         hosszú         részét (esetleg   a   gyökerét)      gyűjtik.         A         majdnem   mindenhol      előforduló      növény virágzó      hajtását      (Artemisiae   herba)       sültek      készítésénél      használják         a   majoránna pótlására. Illóolajat, keserűanyagot, gyantáttartalmaz. A    július        és            szeptember            közötti        virágzást            megelőzően        leszedett    leveleket    és            hajtásokat        kesernyés        ízük        miatt    használták        zsírosabb    szárnyasok   (liba,   kacsa),      disznó-,   vaddisznósültek,            valamint         káposzta-   és      gombaételek    ízesítésére.    Emésztést        segítő        hatása        miatt    a    nehezen    emészthető   ételek   általános   fűszere.      A      sör         ízesítésére               is   használták   a komló elterjedése előtt, vagy komló helyett. Egyes   diétás   ételek      elkészítésére      ajánlható,      mert      zsírok      semlegesítésére, az    étel        könnyebb    emésztésére,    az    étel    ízletesebbé    tételére    is    alkalmas.   Gyógynövényként             teája             étvágyjavító,             epeműködést             serkentő,     görcscsillapító ,    idegerősítő    hatású,   főzetét   népgyógyászatban   még    vitustánc ,   epilepszia   és hisztéria ellen használják.
FEKETE ÜRÖM
A     fodormenta     vagy     zöldmenta         (Mentha    spicata) ,            népies            nevén    köményes    menta        vagy                kerti                                        menta    az     árvacsalánfélék   (Lamiaceae) családjába    tartozik.         Vízpartokon,         nedves      réteken            előforduló      évelő    fűszer -,                           és    gyógynövény .      Kertekben      jól      termeszthető.      Íze     kellemes,          mentolos.          A     növényi          drog     illóolajat     (karvont,     karveolt), cseranyagokat,    flavonoidokat    tartalmaz.    A    drogot    a    leveléből    (Menthae crispae folium) vonják ki. Fűszerként:    Kellemes   italú    tea ,   vagy      teakeverékek      alkotórésze,      ízletes fodormentaszósz   készíthető   belőle,   mely   a   báránysültnek      különösen      pikáns     ízvilágot    kölcsönöz.         Illóolaját         az         illatszer -    és     élelmiszeripar         édesipari   termékek      (cukorkák,      fogkrémek,      szájvizek,      szappanok,      samponok, rágógumik)      íz-   és      illatösszetevőjeként      hasznosítja.   A   világ   mentoltermelése évente   kb.   100   tonna   körüli   kristályos   anyag.      Ismert,      a   fiatalok   körében kedvelt ital még a menta felhasználásával készülő mojito koktél is. Hatóanyagainak      köszönhetően      jó      szélhajtó,            görcsoldó            és emésztésjavító      hatású,   epetermelést   fokozó,   de   gyomorerősítőként   is elfogadott.      Illóolaját      megfázás      esetén      inhalálásra      használják.      Meghűlés    esetén    teája    és    kivonata    köhögéscsillapító    hatású.    Káros mellékhatása nem ismert.
FODORMENTA
Erős    antibakteriális    és    gombaellenes    hatását            Louis    Pasteur            már        1858-ban      leírta.      Később,            1920-ban   a   svájci   Sandoz   gyógyszergyár   izolálta az   antibakteriális      hatóanyag      vegyületeit,      az      alliint   és   az   abból   kialakuló allicint.    Kínai    kutatók    által    in    vitro    (emberi    szervezeten    kívül)        végzett      kísérletek      arra   engednek   következtetni,   hogy   az   allicin   más   élettani   hatásai mellett   ráksejtellenes      tulajdonsággal   is   bír.         A         fokhagyma         tartalmaz      még    szénhidrátot,    fehérjét,    fontos    ásványi    anyagokat,        valamint        több      vitamint         (A-vitamin,   B-vitamin,   C-vitamin,   E-vitamin),                                    amiknek köszönhetően   erős   antioxidáns   hatást   fejt   ki.       A   komplex   összetevőknek köszönhetően     jelentős     immunrendszer-erősítő     hatást     is     megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja. Felhasználják   levesek,   főzelékek,         saláták,         sültek,      vadhúsok,         szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt pirítós vagy   lángos   ízesítéséhez   is.      A      legtöbb      húspác      és      húsfűszerkeverék      már-már      kötelező   alkotóeleme,   a   curry   egyik   meghatározó   ízanyaga.   Gerezdenként,        összezúzva        vagy        szárítva            és            porítva                (például fokhagymasóként)     egyaránt     használják.     A     balkáni     ételek     legtöbbjéhez (ürüsült stb.) nélkülözhetetlen. A   népi      gyógyászatban      meghűléses      betegségeket      is      gyógyítanak      vele.      A fokhagyma          baktérium     ölő     hatásának     köszönhetően     tisztítja     a szervezetet.           A          Koch-féle          tbc-bacilusokat          az          1/1500          hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.
FOKHAGYMA
HOGYAN HAT AZ ALMAECET A KOLESZTERINRE?
A   szervezet      megfelelő   működésének   elengedhetetlen   feltétele   a   normál értéket   meg   nem   haladó   koleszterinszint.   A   májban         termelődő         vegyület nagy         szerepet         játszik         a      hormonháztartásban,      ami      egyben      a      testben lejátszódó folyamatok sokaságára hat ki. Mindemellett          a               koleszterinszint          elváltozásai          olyan     betegségek kialakulását     növelik     meg,     mint     a     szív-     és     érrendszeri     problémák,     diabétesz,         vese   rendellenességek,         vagy         sárgaság.         Nem         árt         tehát,         ha        ügyelünk         arra,   hogy      a   koleszterinszint   a   megengedett   értékeken   belül mozogjon! Ebben segíthet az almaecet is, de vajon hogyan? A jó és a rossz harca A         koleszterin         esetében         két         csoportot      különböztetünk      meg.      Az úgynevezett   HDL   –   vagyis   magas   sűrűségű   –   a   jó   koleszterin,      mivel      a      vérbe     jutva      segít      a      túl   nagy   mennyiségben   jelen   lévő   koleszterint   visszajuttatni   a májba.   Ezzel   szemben         az         úgynevezett         LDL         –         vagyis      kis      sűrűségű      koleszterin         a         vérben      az      érfalakra      tapadva      lerakódik,   elmeszesítve      azokat.   A         feladat      tehát,      hogy      ezt      a      folyamatot      a      megfelelő      szinten     tartással megakadályozzuk. Miben segít az almaecet? A      máj      megtermeli      a      szervezet      számára      szükséges      koleszterint.      Az almaecet   jótékony   hatása   a   máj   működésének   elősegítésében   valósul   meg, beleértve   a   méreganyagok   lebontását.   Ezáltal   biztosítva   lesz   a   zavartalan működés, és a megfelelő vérkeringés. Az         almaecetben      található         hasznos         ásványi         anyagok,      vitaminok     és   enzimek      felgyorsítják   az   emésztést,   elősegítik      a      máj      működését, illetve   a      méreganyagok      lebontását,      hozzájárulva      ezzel   a   szervezet fizikai és szellemi vitalitásának növeléséhez. Baktériumölő      hatásának   köszönhetően   szebbé   teszi   bőrünket,   és   javítja   a hajszálak   állapotát.   Az   almaecet   diétával   a   vér      rossz      koleszterinszintje   akár 30   %-kal   csökkenthető!   Ahhoz,   hogy   a   diéta   valóban   hasznos   legyen,   nem kell   mást   tenni,         mint            reggeli         előtt         éh         gyomorra         meginni         egy         pohár        vizet, 1 evőkanál    almaecettel             elkeverve. Ezt        ajánlott        megismételni        negyed        órával        ebéd        előtt,        valamint ugyanennyivel   lefekvés   előtt!   Ezzel   a   módszerrel   az   értékes   összetevők   a szervezetbe jutva kifejtik jótékony hatásukat a már említett módon.
TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR