KIEMELT VISZONTELADÓK B i o . Étrendkiegészítők áruháza N a p i h u Szombathely Zöldpatika Szombathely www.zoldpatika.eu MINI VITAL GYÓGYNÖVÉNY SZAKÜZLET                      Marcali CBA Prima, Budapest, Andrássy út 86. EGÉSZSÉGSZIGET 2151 Fót, Eötvös Lóránd utca 15.   FORRÁS     EGÉSZSÉGBOLT           Dunaújváros,       Vasmű út 25, 2400  Minelight Kft. 7400 Kaposvár, Béla király út 16  Harmónia  reformház Harmónia Reformház Kft. 1106 Bp. Örs vezér tér 25/a  Árkád Bevásárló központ KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu
design by D.N.
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
A    cickafark    (Achillea)    az    őszirózsafélék    (Asteraceae)       egyik      nemzetsége   több,      a   népi   gyógyászatban   Magyarországon régóta   ismert   drognövénnyel:    közönséges   cickafark       (A.   millefolium),    mezei   cickafark    (A.   collina),    jószagú   cickafark    (A. filipendulina). A   nemzetség   összesen   mintegy   száz   fajt   számlál,      de      ezek      közül   legismertebb      a       közönséges   cickafark    –   olyannyira, hogy   amikor   a   köznyelvben   cickafarkról   beszélünk,      vagy      akár      a      lexikális      hivatkozásokban   is      a      'cickafark'   kifejezés szinte mindig a közönséges cickafarkra utal. A   cickafark   tartalmaz   egy,      a   kamillában   is   meglevő   anyagot,   a   kamazulént,   amelynek   görcsoldó   hatása   van, s   ez   nyugtatja   az   emésztőrendszer,   sőt   a   méh   sima   izmait   is.   Így   a   szer   a   menstruációs   görcsök   csillapítására is alkalmas.  A kamilláéhoz  hasonlóan illóolaja kék, sötétkék  vagy  sötétzöld színű,  fűszeres, kissé kámforos illatú. Változó      korban       pásztortáskával,   palástfűvel,      levendulával,      citromfűvel,   komlóval,      galagonyával      egyenlő   arányban keverve harmonizáló hatású.
CICKAFARK
A    nagycsalán    (Urtica   dioica)    az   egyik   legismertebb    gyom-    és    gyógynövény .      A   „csalán”   (csolyán)   elnevezést   valójában     több      faj      gyűjtőneveként      használjuk.   Ezeazonban   az   ajakos   virágú    árvacsalánoktól    virágszerkezetükben    alapvetően különböznek.  A növény  pollenszórása  június elejétől október végéig tart. A   konyhában   is      használatos      gyógynövény:      leveleit      főzelékként,      zsenge   hajtásait      tavaszilevesekben   és   salátákban fogyasztják,   sőt,      néha      sörhöz      is   használják   fűszerként.   Gyökere   és   levelei      vizelethajtó         és   gyulladáscsökkentő hatásúak.          Leveleit         gyakran      alkalmazzák      epe-   és   májbántalmakra   is.      Az         egész   növényből   kisajtolt    nedv    kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdíti.
CSALÁN
Dél-Amerikában,   gyaníthatóan   a   jelenlegi    Francia   Guyana       tájékán   vonták   termesztésbe   az   indiánok.   Portugál   utazók ismertették      meg      a      világgal,   vitték      Európába,      Afrikába      és      Ázsiába.      Általánosan            termesztik      Afrikában,   Indiában, Japánban      és      Mexikóban.      A      teljes      mennyiség      mintegy      80%-át   az      USA -ban,      főleg       Új-Mexikóban       és    Louisianában   takarítják b A   cayenne-i   a   nagyon      csípős      paprikák      közé      tartozik      30–50   000    Scoville-egységgel .   Több   gyógyászati   alkalmazása   is ismert;      a      konyhában      szárítva   és      porítva      használják.         A   boltokban            kapható            paprika   por   "cayenne"   felirata   nem kimondottan   ezt   a   paprikát   jelzi,   csak      a      csípős      pirospaprika   őrlemények   egyfajta   elterjedt   elnevezése.      A       cayenne-i bors   fűszerkeverékbe      sem      mindig      cayenne-i   paprikát   tesznek;            gyakran   más,   esetenként      kevésbé      csípős   fajokkal pótolják vagy egészítik ki Mivel   gyorsítja   a   vérkeringést   és   a   felszívódást,      ezért      elősegíti      más   gyógynövények      és   vitaminok,   táplálék kiegészítők hatását.  Bármely fogyókúra hasznos kiegészítője,mert stabilizálja az emésztést, ezzel megszünteti a felszívódási problémákból adódó túlzott étvágyat.
CAYENNE-I BORS
A   citromfű   (Melissa   officinalis),   az   árvacsalánfélék   (Lamiaceae)            családjába   tartozó,      kellemes,      citromra   emlékeztető illatú,   fehér   virágú,   évelő   növény.      A   Közel-Keletről      származik,      a      mediterrán   éghajlatot      kedveli.                        Vadon         csak szórványosan   fordul   elő,      de      kertekben      sokfelé   megtalálható.      Népies   neve:      orvosi   citromfű,   citromszagú   melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke. Drogként   hajtásait         (Melissae   herba)      és      levelét   (Melissae   folium)      szedik,         a   leveleket      virágzása      kezdetén,                  július- augusztus hónapokban. A   citrom   illatára   emlékeztető   friss   levelét   saláták,   mártások,   főzelékek,   töltelékek,   gyümölcslevesek,   gyümölcssaláták, gomba-,   hal-,   szárnyas-   és   vadételek,   hidegtálak,      fűszerecetek      ízesítésére   használjuk.      Kiváló   desszertek,            valamint limonádé,   sörbet,   tea,   vermut   és   vaníliapuding   díszítésére   és   ízesítésére   is.      2015-ben   az   év   fagylaltja   díjat   a   citromfű fagylalt kapta. Vírusölő   tulajdonsága   miatt   a   belőle   készített      krém      jól      alkalmazható      az   ajakherpesz      (Herpes   simplex)                                       helyi kezelésére.      Teája,   kivonata   és   illóolaja   is   ideg-   és   szívnyugtató,   görcsoldó.      Serkenti   az   emésztést,   és   gyakran alkalmazzák   fejfájás,   álmatlanság,   alvászavarok   esetén   is.   Enyhíti   az   idegességet,   így   idegerősítőként   kiváló gyógynövény.   Szerepe   van   a   depresszió   oldásában   is.   Gyomorrontás,      gyomorsavtúltengés,   hányinger,   puffadások idején   különösen   jó   a   citromfű.      Izzasztó,      szélhajtó,   epeműködést      serkentő   hatása   is   ismert.         Emellett         javítja               az emésztést,csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.
CITROMFŰ
Erős,      csípős         szószokhoz,         mártásokhoz,      pörköltekhez,      sült      húsokhoz   és      halakhoz,      rizshez,      burgonyához, tojásételekhez, savanyúságok eltevéséhez használják. Ez      a      gyógynövény      egy      nagyszerű      táplálék      a      keringési      rendszer   számára,   mert   ellátja   a   szükséges   összetevőkel   az artériák,      vénák,     kapillárisok sejtstruktúráját,     hogy     azok     visszanyerjék     fiatalos   rugalmasságukat. Megóvja   a   gyomor   nyálkahártyáját,   újraépíti   a   szöveteket   a   gyomorban.   A   cayenne   bors   természetes   melegséget   állít elő      a      testben,      stimulálja   a   bélmozgást,   segíti   a   tápanyagok   felszívódást.   Mivel   stimulálja   az   emésztési   folyamatokat, ezért         segíti         a         gyenge         gyomrot,         emésztési      zavarokra      is   jó,   illetve   kezeli   a   gyomorégést,   hasmenést,   gyomorbajt, puffadást. Az      Ecetmester      cayenne-i      bors      esszenciája      kiváló      választás      azoknak,      akik   szeretik      a      csípőset   és   szeretik   ételeiket felturbózni         csípőséggel.         Kiváló   salátaöntethez,      húsokhoz,      mártásokhoz      de      önmagában      fogyasztva   kevés vízzel és citrommal hűsítő és csípős italként.
MIÉRT FOGYASSZUNK CAYENNE PAPRIKÁT?
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - C TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R KEZDŐLAP KEZDŐLAP WEBÁRUHÁZ WEBÁRUHÁZ TERMÉKEK TERMÉKEK FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR ECETMESTER.HU
KAPCSOLATOK KAPCSOLATOK
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal KEZDŐLAP FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - C KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu design by D.N. ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
A    cickafark    (Achillea)    az    őszirózsafélék    (Asteraceae)       egyik      nemzetsége   több,     a     népi     gyógyászatban     Magyarországon     régóta     ismert     drognövénnyel:   közönséges   cickafark       (A.   millefolium),    mezei   cickafark    (A.   collina),    jószagú cickafark   (A. filipendulina). A    nemzetség    összesen    mintegy    száz    fajt    számlál,        de        ezek        közül legismertebb        a         közönséges    cickafark     –    olyannyira,    hogy    amikor    a köznyelvben   cickafarkról   beszélünk,      vagy      akár      a      lexikális      hivatkozásokban is  a  'cickafark' kifejezés szinte mindig a közönséges cickafarkra utal. A    cickafark    tartalmaz    egy,        a    kamillában    is    meglevő    anyagot,    a kamazulént,     amelynek     görcsoldó     hatása     van,     s     ez     nyugtatja     az emésztőrendszer,   sőt   a   méh   sima   izmait   is.   Így   a   szer   a   menstruációs görcsök   csillapítására   is   alkalmas.      A   kamilláéhoz      hasonlóan   illóolaja   kék, sötétkék  vagy  sötétzöld színű,  fűszeres, kissé kámforos illatú. Változó      korban       pásztortáskával,   palástfűvel,      levendulával,      citromfűvel, komlóval,  galagonyával  egyenlő arányban keverve harmonizáló hatású.
CICKAFARK
A    nagycsalán    (Urtica   dioica)    az   egyik   legismertebb    gyom-    és    gyógynövény .      A „csalán”   (csolyán)   elnevezést   valójában      több      faj      gyűjtőneveként      használjuk. Ezeazonban       az       ajakos       virágú        árvacsalánoktól        virágszerkezetükben   alapvetően   különböznek.      A   növény      pollenszórása      június   elejétől   október végéig tart. A   konyhában   is      használatos      gyógynövény:      leveleit      főzelékként,      zsenge hajtásait      tavaszilevesekben   és   salátákban   fogyasztják,   sőt,      néha      sörhöz      is használják      fűszerként.      Gyökere      és      levelei            vizelethajtó                  és gyulladáscsökkentő   hatásúak.          Leveleit         gyakran      alkalmazzák      epe-   és májbántalmakra    is.        Az            egész    növényből    kisajtolt     nedv     kitűnő    tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdíti.
CSALÁN
Dél-Amerikában,   gyaníthatóan   a   jelenlegi    Francia   Guyana       tájékán   vonták termesztésbe   az   indiánok.   Portugál   utazók   ismertették      meg      a      világgal, vitték      Európába,      Afrikába      és      Ázsiába.      Általánosan            termesztik      Afrikában, Indiában,   Japánban      és      Mexikóban.      A      teljes      mennyiség      mintegy      80%-át   az     USA -ban,  főleg   Új-Mexikóban   és   Louisianában   takarítják b A   cayenne-i   a   nagyon      csípős      paprikák      közé      tartozik      30–50   000    Scoville- egységgel .   Több   gyógyászati   alkalmazása   is   ismert;      a      konyhában      szárítva és      porítva      használják.         A   boltokban            kapható            paprika   por   "cayenne" felirata   nem   kimondottan   ezt   a   paprikát   jelzi,   csak      a      csípős      pirospaprika őrlemények      egyfajta      elterjedt      elnevezése.            A             cayenne-i      bors fűszerkeverékbe      sem      mindig      cayenne-i   paprikát   tesznek;            gyakran   más, esetenként  kevésbé  csípős fajokkal pótolják vagy egészítik ki Mivel   gyorsítja   a   vérkeringést   és   a   felszívódást,      ezért      elősegíti      más gyógynövények      és   vitaminok,   táplálék   kiegészítők   hatását.      Bármely fogyókúra hasznos kiegészítője,mert stabilizálja az emésztést, ezzel megszünteti a felszívódási problémákból adódó túlzott étvágyat.
CAYENNE-I BORS
A   citromfű   (Melissa   officinalis),   az   árvacsalánfélék   (Lamiaceae)            családjába tartozó,      kellemes,      citromra   emlékeztető   illatú,   fehér   virágú,   évelő   növény.      A Közel-Keletről      származik,      a      mediterrán   éghajlatot      kedveli.                        Vadon         csak szórványosan   fordul   elő,      de      kertekben      sokfelé   megtalálható.      Népies   neve:     orvosi     citromfű,     citromszagú     melissza,     méhfű,     mézfű,     igaz     nádrafű, macskaméz, mézelke. Drogként   hajtásait         (Melissae   herba)      és      levelét   (Melissae   folium)      szedik,         a leveleket  virágzása  kezdetén,      július-augusztus hónapokban. A    citrom    illatára    emlékeztető    friss    levelét    saláták,    mártások,    főzelékek, töltelékek,    gyümölcslevesek,    gyümölcssaláták,    gomba-,    hal-,    szárnyas-    és vadételek,     hidegtálak,          fűszerecetek          ízesítésére     használjuk.          Kiváló desszertek,                valamint    limonádé,    sörbet,    tea,    vermut    és    vaníliapuding díszítésére    és    ízesítésére    is.        2015-ben    az    év    fagylaltja    díjat    a    citromfű fagylalt kapta. Vírusölő   tulajdonsága   miatt   a   belőle   készített      krém      jól      alkalmazható      az ajakherpesz      (Herpes   simplex)                                       helyi   kezelésére.      Teája,   kivonata   és illóolaja   is   ideg-   és   szívnyugtató,   görcsoldó.      Serkenti   az   emésztést,   és gyakran    alkalmazzák    fejfájás,    álmatlanság,    alvászavarok    esetén    is. Enyhíti   az   idegességet,   így   idegerősítőként   kiváló   gyógynövény.   Szerepe van     a     depresszió     oldásában     is.     Gyomorrontás,          gyomorsavtúltengés, hányinger,   puffadások   idején   különösen   jó   a   citromfű.      Izzasztó,      szélhajtó, epeműködést        serkentő    hatása    is    ismert.            Emellett            javítja                    az emésztést,csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.
CITROMFŰ
Erős,      csípős         szószokhoz,         mártásokhoz,      pörköltekhez,      sült      húsokhoz és        halakhoz,        rizshez,        burgonyához,    tojásételekhez,    savanyúságok eltevéséhez használják. Ez      a      gyógynövény      egy      nagyszerű      táplálék      a      keringési      rendszer   számára, mert   ellátja   a   szükséges   összetevőkel   az   artériák,                  vénák,               kapillárisok sejtstruktúráját,     hogy     azok     visszanyerjék     fiatalos   rugalmasságukat. Megóvja   a   gyomor   nyálkahártyáját,   újraépíti   a   szöveteket   a   gyomorban.   A cayenne   bors   természetes   melegséget   állít   elő      a      testben,      stimulálja   a bélmozgást,   segíti   a   tápanyagok   felszívódást.   Mivel   stimulálja   az   emésztési folyamatokat,   ezért         segíti         a         gyenge         gyomrot,         emésztési      zavarokra      is   jó, illetve kezeli a gyomorégést, hasmenést, gyomorbajt, puffadást. Az      Ecetmester      cayenne-i      bors      esszenciája      kiváló      választás      azoknak,      akik szeretik      a      csípőset   és   szeretik   ételeiket   felturbózni         csípőséggel.         Kiváló salátaöntethez,      húsokhoz,      mártásokhoz      de      önmagában      fogyasztva kevés vízzel és citrommal hűsítő és csípős italként.
MIÉRT FOGYASSZUNK CAYENNE PAPRIKÁT?
TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR