KIEMELT VISZONTELADÓK B i o . Étrendkiegészítők áruháza N a p i h u Szombathely Zöldpatika Szombathely www.zoldpatika.eu MINI VITAL GYÓGYNÖVÉNY SZAKÜZLET                      Marcali CBA Prima, Budapest, Andrássy út 86. EGÉSZSÉGSZIGET 2151 Fót, Eötvös Lóránd utca 15.   FORRÁS     EGÉSZSÉGBOLT           Dunaújváros,       Vasmű út 25, 2400  Minelight Kft. 7400 Kaposvár, Béla király út 16  Harmónia  reformház Harmónia Reformház Kft. 1106 Bp. Örs vezér tér 25/a  Árkád Bevásárló központ KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu
design by D.N.
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - B ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
A             bodza    (Sambucus)          (népies   nevei:      bocfa,      csete,      fái   bodza,      fekete   bodza)               egyes         rendszertanokban                                    a   pézsmaboglárfélék (Adoxaceae)    családjának   egyik    növénynemzetsége .   Mások   a    loncfélék    (Caprifoliaceae)    családba sorolják,         és   vannak,      akik      a       bodzaés      a       bangita    (Viburnum)    nemzetséget   a    bodzafélék    (Sambucaceae)    családjába vonják      össze.      Az   egyre      elfogadottabb       APG osztályozás      több      korábbi         családot            egyesített   a    pézsmaboglárfélék   családjában.      A      gyalogbodza       (Sambucus   ebulus)       és      a       fekete   bodza       (Sambucus   nigra)    bogyós   terméséből   főleg   a   Dunántúlon   lekvárt   főznek: ez acsete. A    19.   században    még   gyakori   étel   volt   a   tojással   kirántott   bodzavirág   (bodzafánk).   Sokak   kedvenc   csemegéje   ma   is rántott   bodzavirág,   amelyet   sörös   palacsintatésztába   forgatnak   meg,   majd   hirtelen,   forró   olajban   kisütnek.   Fahéjas   porcukorral ,      lekvárral      tálalják.      A   palacsinta   tésztájába   friss   bodzavirágot   morzsolnak.   Kisütés   után   bodzalekvárral vagy fõzött, bodzavirágos krémmel töltik. A   magyar      néphit      változatos      tulajdonságokkal      ruházza   fel,   és   azokból   általában   nem   állapítható   meg,   hogy   melyik bodzafajról van szó. A virágjából főzött tea, a bodza héja, friss bimbója elterjedt népi gyógyszer.
BODZAVIRÁG
A          borsmenta       ( Mentha    ×    piperita )       fűszer -   és    gyógynövény ,   az    árvacsalánfélék    ( Lamiaceae )    családján    belül   a    Menta   ( Mentha ) nemzetségbe   tartozik. Egyéb nevei: borsosmenta, angol menta, mithen menta. Gyümölcssalátákhoz,   pulyka   töltelékébe,   szószok,   mártások,   teák,   likőrök,   ízesítésére,   kozmetikai   készítményekhez. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk. Illóolaját   a   cukrászatban,   valamint   a   kozmetikai   iparban  használják fel szájvizekben,            fogkrémekben. Magyarországon          ismert,         elterjedt,         mint          teanövény .         Használata      igen   egészséges,      mert    emésztési   zavaroknál ,   felfúvódásnál ,   epegyulladásnál,   menstruációs      zavaroknál      nagyon      jó      szolgálatot      tesz.   Teáját   és   kivonatát   főleg görcsoldásra,      felfúvódásoknál      alkalmazzák,      egyéb      drogokkal   együtt         nyugtatóként      is.   A   tea   egy   evőkanál vágott drogból készül 150 ml forrásban lévő vízzel, 5-10 perces áztatással.
BORSMENTA
A    bazsalikom    (Ocimum   basilicum    L. )    dísz -,    fűszer -,   és    gyógynövény .   Népies   elnevezései:    bazsalikusfű,   buszujok,   kerti bazsalikum, királyfű, német bors . Eredetileg    Dél-Ázsiából ,    Perzsiából ,          Afrikából       került             Európába ,      és      itt      is   kedvelt,   egynyáriként   termesztett   kerti, cserép-  és  fűszernövény  lett. Jellegzetes   illatú   és   dús   aromájú,    színe     zöld ,   virága    pedig   fehér  színű. Igen   sokoldalúan   használható:      levesek,   (különösen   fehér   babból   készült)   főzelékek,   saláták,   szószok,   pácok,   sültek, mártások,      darált      húsok,   halételek,      kolbászáruk,      növényi      ecetek,      ecetes         és      vizes   uborka   ízesítéséhez,    gyógytea   készítésére.      Főtt      ételekhez      a      főzés      utolsó   perceiben   kell      hozzáadni.   Íze   a   legjobban   citrommal   és   fokhagymával kombinálva érvényesül. Sokféle      hatást      tulajdonítanak      neki.      Nem   csak    afrodiziákumnak    tartják,   de   emellett   javítja   az   étvágyat   és   az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja. A  népi  gyógyászatban  étvágygerjesztőnek,  vizelet-  és  szélhajtónak, köhögéscsillapítónak   használják.
BAZSALIKOM
A         tünetek         enyhítésére         többféle,         teaként         fogyasztható         vagy         fürdőnek   elkészíthető         gyógynövény,         különféle gyógynövényes      készítmények      és   illóolajok,   valamint   egyszerű,   táplálékként   is   fogyasztott   növények   (pl.   fokhagyma, vöröshagyma,   torma)         és            házi            orvosság         (pl.   mézes      torma,   mézes      fekete   retek,   pirított   és   cukorral   karamellizált édesköménymag,   mézes   hagymatea)      állhathatók         szolgálatunkba.         A         meghűlés         és   influenza         okozta         panaszok kezelésében      fontos      szerepük      van      az   izzasztó,      láz-   és      fájdalomcsillapító   hatású   növényeknek.   Ilyenek   a   szalicilsav- származékokat      tartalmazó      és      ezért   természetes   aszpirinnek   is   tekinthető   fűzfakéreg   és   a   réti   legyezőfű,   valamint   a közismert      hársfa-      és      bodzavirág,   melyekből      gyógyteát      és/vagy      gyógyfürdőt      készíthetünk.      A      panaszok   mielőbbi megszűnése érdekében a gyógyteák fogyasztása mellé ágynyugalom ajánlott. A   légúti   megbetegedések   lefolyásának   meggyorsításában   és   a   legyengült   szervezet   roborálásában   különösen   fontos a         bőséges      C-vitamin   -   fogyasztás,      lehetőleg      természetes      formában.      C-vitamin   -   forrásként      a   citromfélék   (citrom, narancs,   grépfrút)      présleve      mellett      a      csipkebogyó      és   a      homoktövis      termése,   valamint   az   afrikai   mályva   (Hibiscus sabdariffa L.) élénkpiros színű, húsos csészelevele jelentős. A      légúti      megbetegedések   kezelésében   különösen   fontosak   azok   a   gyógynövények,   amelyek   hatóanyagként nyálkaanyagoka   tartalmaznak.      Ezek      közé   tartozik   a   keskenyútifű   levele,   a   fehérmályva   vagy   orvosi   ziliz   (Althaea officinalis   L.)      levele      és   gyökere,   az   erdei   és   papsajtmályva   (Malva   silvestris   L.   és   M.   neglecta   Wallr.)   levele   és   az   erdei mályva      virága,      valamint      részben   idetartozik   a   már   említett   hársfa-   és   bodzavirág,   illetve   a   szervezet   nem   specifikus védekezőképességének   fokozásában   fontos   szerepet   játszó   kasvirág   is.   Ez   utóbbi   növények   a   nyálkaanyagok   mellett egyéb hatóanyagokat is tartalmaznak. A            nyálkaanyagokat            tartalmazó            növényekből         összeállított         gyógyteák   és            kivonatok         szerepe,      hogy   a   légutak nyálkahártyáit      bevonva   csökkentsék   azok   irritálását,   enyhítsék   a   kellemetlen   torokkaparást   és   közvetve   mérsékeljék a gyulladást. A      letapadt      kóros      váladék      elfolyósításában   a   szaponinokat   tartalmazó   növényi   részeknek   (ilyen   pl.   az   ökörfarkkóró- virág)      és      az   illóolajoknak   (pl.   eukaliptusz,   borsmenta,   kamilla,   édeskömény,   kakukkfű)   van   elsősorban   jelentőségük. Ez   utóbbiakat   fogyaszthatjuk   gyógyteaként,   de   forró   gőzüket   inhalálva   is   bejuttathatjuk   a   légutakba   az   egyes   illóolaj- alkotórészeket.         Az   utóbbi         esetben         a         légutak         fertőtlenítése      mellett      javíthatjuk   azok   átjárhatóságát   is.   Emellett megelőzhetjük azt is, hogy a baktériumokkal teli váladék az orr- és homloküregekben lerakódhasson. A   szervezet   nem   specifikus   védekezőképességének   fokozásában,   az   influenzás   fertőzések   megelőzésében   leginkább a      különféle      kasvirágfajok   gyökereiből      és      leveles-virágos      hajtásaiból   előállított   készítményeknek   van   jelentőségük, melyekből hazánkban is több van forgalomban.
GYÓGYNÖVÉNYEK MEGHŰLÉSRE
TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R KEZDŐLAP KEZDŐLAP WEBÁRUHÁZ WEBÁRUHÁZ TERMÉKEK TERMÉKEK FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR ECETMESTER.HU
KAPCSOLATOK KAPCSOLATOK
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Előző oldal Következő oldal KEZDŐLAP FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - B KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu design by D.N. ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
A             bodza    (Sambucus)          (népies   nevei:      bocfa,      csete,      fái   bodza,      fekete bodza)               egyes         rendszertanokban                                    a    pézsmaboglárfélék (Adoxaceae)   családjának    egyik     növénynemzetsége .    Mások    a     loncfélék     (Caprifoliaceae)   családba   sorolják,         és   vannak,      akik      a       bodzaés      a       bangita    (Viburnum)   nemzetséget    a     bodzafélék     (Sambucaceae)     családjába    vonják        össze.        Az egyre      elfogadottabb       APG osztályozás      több      korábbi         családot            egyesített   a   pézsmaboglárfélék    családjában.      A      gyalogbodza       (Sambucus   ebulus)       és      a      fekete    bodza         (Sambucus    nigra)     bogyós    terméséből    főleg    a     Dunántúlon   lekvárt   főznek: ez acsete. A     19.    században     még    gyakori    étel    volt    a    tojással    kirántott    bodzavirág (bodzafánk).   Sokak   kedvenc   csemegéje   ma   is   rántott   bodzavirág,   amelyet sörös     palacsintatésztába     forgatnak     meg,     majd     hirtelen,     forró     olajban kisütnek.   Fahéjas    porcukorral ,      lekvárral      tálalják.      A   palacsinta   tésztájába friss    bodzavirágot    morzsolnak.    Kisütés    után    bodzalekvárral    vagy    fõzött, bodzavirágos krémmel töltik. A   magyar      néphit      változatos      tulajdonságokkal      ruházza   fel,   és   azokból általában   nem   állapítható   meg,   hogy   melyik   bodzafajról   van   szó.   A   virágjából főzött tea, a bodza héja, friss bimbója elterjedt népi gyógyszer.
BODZAVIRÁG
A                borsmenta           ( Mentha      ×      piperita )           fűszer -     és      gyógynövény ,     az   árvacsalánfélék    ( Lamiaceae )    családján    belül   a    Menta    ( Mentha ) nemzetségbe   tartozik. Egyéb nevei: borsosmenta, angol menta, mithen menta. Gyümölcssalátákhoz,    pulyka    töltelékébe,    szószok,    mártások,    teák,    likőrök, ízesítésére,   kozmetikai   készítményekhez.   Kandírozott   leveleivel   édes   ételeket díszíthetünk. Illóolaját         a         cukrászatban,         valamint         a         kozmetikai         iparban      használják   fel szájvizekben,            fogkrémekben. Magyarországon          ismert,         elterjedt,         mint          teanövény .         Használata      igen egészséges,        mert     emésztési    zavaroknál ,     felfúvódásnál ,    epegyulladásnál, menstruációs      zavaroknál      nagyon      jó      szolgálatot      tesz.   Teáját   és   kivonatát főleg   görcsoldásra,      felfúvódásoknál      alkalmazzák,      egyéb      drogokkal együtt         nyugtatóként      is.   A   tea   egy   evőkanál   vágott   drogból   készül   150   ml forrásban lévő vízzel, 5-10 perces áztatással.
BORSMENTA
A    bazsalikom    (Ocimum   basilicum    L. )    dísz -,    fűszer -,   és    gyógynövény .   Népies elnevezései:   bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors . Eredetileg    Dél-Ázsiából ,    Perzsiából ,          Afrikából       került             Európába ,      és      itt      is kedvelt,    egynyáriként    termesztett    kerti,    cserép-        és        fűszernövény        lett. Jellegzetes         illatú         és         dús         aromájú,            színe             zöld ,         virága            pedig         fehér     színű. Igen   sokoldalúan   használható:      levesek,   (különösen   fehér   babból   készült) főzelékek,     saláták,     szószok,     pácok,     sültek,     mártások,          darált          húsok, halételek,        kolbászáruk,        növényi        ecetek,        ecetes            és        vizes    uborka ízesítéséhez,     gyógytea     készítésére.        Főtt        ételekhez        a        főzés        utolsó perceiben    kell        hozzáadni.    Íze    a    legjobban    citrommal    és    fokhagymával kombinálva érvényesül. Sokféle      hatást      tulajdonítanak      neki.      Nem   csak    afrodiziákumnak    tartják, de   emellett   javítja   az   étvágyat   és   az   emésztést,   szél-   és   vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja. A      népi      gyógyászatban      étvágygerjesztőnek,      vizelet-      és      szélhajtónak, köhögéscsillapítónak   használják.
BAZSALIKOM
A         tünetek         enyhítésére         többféle,         teaként         fogyasztható         vagy         fürdőnek elkészíthető         gyógynövény,         különféle   gyógynövényes      készítmények      és illóolajok,    valamint    egyszerű,    táplálékként    is    fogyasztott    növények    (pl. fokhagyma,   vöröshagyma,   torma)         és            házi            orvosság         (pl.   mézes      torma, mézes        fekete    retek,    pirított    és    cukorral    karamellizált    édesköménymag, mézes    hagymatea)        állhathatók            szolgálatunkba.            A            meghűlés            és influenza         okozta         panaszok   kezelésében      fontos      szerepük      van      az   izzasztó,     láz-     és          fájdalomcsillapító     hatású     növényeknek.     Ilyenek     a     szalicilsav- származékokat      tartalmazó      és      ezért   természetes   aszpirinnek   is   tekinthető fűzfakéreg   és   a   réti   legyezőfű,   valamint   a   közismert      hársfa-      és      bodzavirág, melyekből      gyógyteát      és/vagy      gyógyfürdőt      készíthetünk.      A      panaszok mielőbbi      megszűnése      érdekében      a      gyógyteák      fogyasztása      mellé ágynyugalom ajánlott. A   légúti   megbetegedések   lefolyásának   meggyorsításában   és   a   legyengült szervezet    roborálásában    különösen    fontos    a            bőséges        C-vitamin    - fogyasztás,      lehetőleg      természetes      formában.      C-vitamin   -   forrásként      a citromfélék   (citrom,   narancs,   grépfrút)      présleve      mellett      a      csipkebogyó      és   a     homoktövis        termése,    valamint    az    afrikai    mályva    (Hibiscus    sabdariffa    L.) élénkpiros színű, húsos csészelevele jelentős. A        légúti        megbetegedések    kezelésében    különösen    fontosak    azok    a gyógynövények,           amelyek           hatóanyagként           nyálkaanyagoka tartalmaznak.      Ezek      közé   tartozik   a   keskenyútifű   levele,   a   fehérmályva   vagy orvosi     ziliz     (Althaea     officinalis     L.)          levele          és     gyökere,     az     erdei     és papsajtmályva   (Malva   silvestris   L.   és   M.   neglecta   Wallr.)   levele   és   az   erdei mályva      virága,      valamint      részben   idetartozik   a   már   említett   hársfa-   és bodzavirág,     illetve     a     szervezet     nem     specifikus     védekezőképességének fokozásában    fontos    szerepet    játszó    kasvirág    is.    Ez    utóbbi    növények    a nyálkaanyagok mellett egyéb hatóanyagokat is tartalmaznak. A            nyálkaanyagokat            tartalmazó            növényekből         összeállított         gyógyteák és                kivonatok            szerepe,        hogy    a    légutak    nyálkahártyáit        bevonva csökkentsék    azok    irritálását,    enyhítsék    a    kellemetlen    torokkaparást    és közvetve mérsékeljék a gyulladást. A      letapadt      kóros      váladék      elfolyósításában   a   szaponinokat   tartalmazó növényi   részeknek   (ilyen   pl.   az   ökörfarkkóró-virág)      és      az   illóolajoknak   (pl. eukaliptusz,    borsmenta,    kamilla,    édeskömény,    kakukkfű)    van    elsősorban jelentőségük.   Ez   utóbbiakat   fogyaszthatjuk   gyógyteaként,   de   forró   gőzüket inhalálva   is   bejuttathatjuk   a   légutakba   az   egyes   illóolaj-alkotórészeket.         Az utóbbi         esetben         a         légutak         fertőtlenítése      mellett      javíthatjuk   azok átjárhatóságát   is.   Emellett   megelőzhetjük   azt   is,   hogy   a   baktériumokkal   teli váladék az orr- és homloküregekben lerakódhasson. A     szervezet     nem     specifikus     védekezőképességének     fokozásában,     az influenzás   fertőzések   megelőzésében   leginkább   a      különféle      kasvirágfajok gyökereiből      és      leveles-virágos      hajtásaiból   előállított   készítményeknek   van jelentőségük, melyekből hazánkban is több van forgalomban.
GYÓGYNÖVÉNYEK MEGHŰLÉSRE
TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR