KIEMELT VISZONTELADÓK B i o . Étrendkiegészítők áruháza N a p i h u Szombathely Zöldpatika Szombathely www.zoldpatika.eu MINI VITAL GYÓGYNÖVÉNY SZAKÜZLET                      Marcali CBA Prima, Budapest, Andrássy út 86. EGÉSZSÉGSZIGET 2151 Fót, Eötvös Lóránd utca 15.   FORRÁS     EGÉSZSÉGBOLT           Dunaújváros,       Vasmű út 25, 2400  Minelight Kft. 7400 Kaposvár, Béla király út 16  Harmónia  reformház Harmónia Reformház Kft. 1106 Bp. Örs vezér tér 25/a  Árkád Bevásárló központ KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu
design by D.N.
Következő oldal B C D E F G K L M O P R S T U A Z FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - A ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
ÁNIZS
Az ánizs (Pimpinella anisum) ismert fűszernövény.  Népies  neve:  ánizsmag,  illatos  ánizs,   közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény. A Földközi-tenger mellékéről származik, de már nagyon sokfelé termesztik,   így nálunk is. Már az ókori Egyiptomban is használták fűszerként; az ókori Keleten fizetőeszköz is volt. Pannóniába a  római katonák  hozták be.  A   középkor  kedvelt fűszere volt.  Az  ánizsmagot  általában egészben használjuk.  Ha  kell, össze is törhetjük,   de  mindig   csak a szükséges mennyiséget,  mert  gyorsan  elveszíti  jellegzetes aromáját.    Fűszerként  az  egész  világon    sokoldalúan használják, illóolajat, fehérjét, cukrot tartalmaz. Felhasználható főzelékek (vörös káposzta-, sárgarépa-, tök-, cékla- stb.),  vadas ételek,  mártások ízesítésére;   ezeket egy kevés ánizs előnyösen érdekessé teheti. Az ánizst étvágyjavító,    emésztést serkentő,   vértisztító,  hurutoldó,    idegerősítő,       felfúvódást szüntető,  gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. Magvaiból  vízgőzzel  illóolajat párolnak le.  Származási helyétől  függően  az  ánizsmagból 6–9%ánizsolaj vonható ki.
Az articsóka (Cynara cardunculus vagy Cynara scolymus) Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség- és  gyógynövény,  Európában termesztik.  A  görögök  óta  népszerű  zöldségféle.  Magyarországon sokáig  dísznövényként  tartották. Az olasz és francia éttermekből nem hiányozhat. A bimbók vastag sziromleveleit zöldségként fogyasztják. Ha vásároljuk,  a  kisebb bimbókat válasszuk.  Készíthetünk  belőle  előételt  fűszeres mártással,     vagy        megtölthetjük húsfélével. Markáns íze miatt nem kell fűszerezni, elég, ha citromlével locsoljuk meg. Az antik világban drága ínyencségnek számított:  nem annyira íze,  mint inkább vélt afrodiziákumos hatása miatt. Ezt ugyan  nem  sikerült  tudományosan igazolni,  de  az  articsóka a mediterrán     konyha    jóvoltából  igen      elterjedt. A növény Dél-Európában őshonos, és általában zöldségként fogyasztják.  Akik  így  nem szeretik, gyakran főznek teát belőle és naponta többször is isszák.  Az  articsóka  fehérjében,  szénhidrátban,  számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag.  Magas  antioxidáns-tartalma is jótékony hatásúvá teszi.  Az  articsóka virágja rendelkezik állítólag a legmagasabb antioxidáns-tartalommal, valamennyi zöldség között.
ARTICSÓKA
Tipikusan holarktikus nemzetség: a mintegy nyolcvan faj elsöprő többsége észak-amerikai, de élnek Észak-Afrikában és  Kelet-Ázsiában is.  Európában  csak  négy faja honos.  Ezek  közül a  Kárpát-medence síkvidéki területein főként a közönséges  aranyvessző  (Solidago virga-aurea)  terjedt el;  a  Solidago  alpestris  W. et Kit.  (S. carpatica Schrad.)    a havasokban  lelhető fel.  A  közönséges aranyvessző ismert gyógynövény, hatásos vesekő és magas vérnyomás ellen is, de tömegesen  nyíló, élénksárga virágai miatt főleg dísznövénynek termesztik. Fitoterápiai célokra gyűjtik a vadon termő kanadai aranyvessző és magas aranyvessző virágos hajtásait (Solidaginis herba) is. A modern fitoterápiában főleg a húgyúti  megbetegedések  kezelésére használják.  Megfelelő   orvosi vizsgálat után, ha  már  tudjuk,  mekkora a vesekő,  orvosi  felügyelet  mellett  jól alkalmazható  a  vízlökés-terápiában, amikor 1,5–2 l (csak aranyvesszőfűből  vagy  más  gyógynövényekkel  együtt készített)  gyógyteát vagy kivonatot kell gyorsan meginni, és utána a kisebb (körülbelül lencseméretig) kövek jó eséllyel kiürülnek.
ARANYVESSZŐ
Az almaecet-hívők szerint az almaecetben sok a tápanyag és a rost, de ennek nem sok alapja van - valójában ezekből a dolgokból  elég  keveset  tartalmaz,  és  a  gyógyhatására  sincs  igazán  tudományos  bizonyíték.  Ugyanakkor bizonyos kutatások   szerint   a   fogyasztása   például  segíthet  abban,  hogy  bizonyos  tápanyagok  jobban  felszívódjanak   a szervezetben, és segíthet kordában tartani a vércukorszintet is. Ha  éhgyomorra  almaecetet iszunk (pláne hígítatlanul, ami nem javasolt) attól akár hányingerünk is lehet, ami végül is valóban   segít   csökkenteni  az  étvágyat,  de  nem  éppen  kellemes módon. Ugyanakkor jó ötlet lehet étkezések után lehajtani  egy  ki  almaecetes  vizet,  mert  segíthet  az  emésztésben, és akkor is jól jöhet, ha az a célunk, hogy ilyenkor elkerüljük  a  repetázás  utáni  vágyat. Az emésztésre gyakorolt hatásai miatt a székrekedés elkerülésében is segíthet, afféle  gyengéd,  természetes  hashajtóként.  Ha valaki ilyesmire hajlamos, az is kipróbálhatja az almaecetes vizet. A megfelelő  arány,  ami biztosan nem terheli meg sem a gyomrot, és a nyelőcsövet sem irritálja: egy nagy pohár víz és egy   evőkanál  almaecet.   Fogyaszthatjuk   szívószállal   is,  ha  zavar  minket a savanykás íze, mert így kevésbé kerül kapcsolatba az ízlelőbimbókkal. Salátaöntetekbe is keverhetjük hagyományos ecet helyett. Az almaecet tehát nem csodaszer, de alkalmanként, különösen megterhelő, zsírosabb, cukrosabb ételek fogyasztása után   jót tehet,   ha   iszunk   belőle   egy   keveset   vízzel   elkeverve,   illetve   olyankor  is,  ha  a  túlevést szeretnénk megakadályozni. Rendszeres, mindennapi fogyasztása azonban (természetesen megfelelően hígítva) nem fog csodát tenni a szervezetünkkel.
MIÉRT IGYUNK ÉTKEZÉS ELŐTT ALMAECETET?
TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R KEZDŐLAP KEZDŐLAP WEBÁRUHÁZ WEBÁRUHÁZ TERMÉKEK TERMÉKEK FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR ECETMESTER.HU
KAPCSOLATOK KAPCSOLATOK
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR
B C D E F G K L M O P R S T U A Z Következő oldal KEZDŐLAP FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR - A KAPCSOLATOK Gastro-Herbs Kft 8900 Zalaegerszeg Ebergényi u. 4/B 06 92 314 101 06 30 340 70 95 info@ecetmester.hu design by D.N. ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R TÖRV. VÉDVE
ÁNIZS
Az    ánizs    (Pimpinella   anisum)    ismert    fűszernövény .      Népies      neve:      ánizsmag, illatos  ánizs,   közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény. A    Földközi-tenger    mellékéről   származik,   de   már   nagyon   sokfelé   termesztik, így    nálunk    is.    Már    az    ókori    Egyiptomban    is    használták    fűszerként;    az ókoriKeleten   fizetőeszköz   is   volt.   Pannóniába   a      római   katonák      hozták   be.      A középkor        kedvelt       fűszere       volt.               Az              ánizsmagot              általában egészbenhasználjuk.        Ha        kell,    össze    is    törhetjük,            de        mindig            csak aszükséges   mennyiséget,      mert      gyorsan      elveszíti      jellegzetes   aromáját. Fűszerként        az        egész        világon                sokoldalúan    használják,     illóolajat ,   fehérjét , cukrot   tartalmaz. Felhasználható    főzelékek    (vörös    káposzta-,    sárgarépa-,    tök-,    cékla-    stb.), vadas      ételek,            mártások      ízesítésére;                  ezeket      egy      kevés      ánizs előnyösenérdekessé teheti. Az   ánizst   étvágyjavító,             emésztést    serkentő,          vértisztító ,       hurutoldó , idegerősítő,                                          felfúvódást      szüntető,       gyomor -,       bél -      és   epebántalmak elleni               szerként               is               használják.               A   gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. Magvaiból      vízgőzzel       illóolajat    párolnak   le .      Származási   helyétől      függően      az ánizsmagból 6–9% ánizsolaj   vonható ki.
Az     articsóka     (Cynara    cardunculus     vagy     Cynara    scolymus)     Észak-Afrikában őshonos   fészkesvirágú    zöldség -   és    gyógynövény ,      Európában   termesztik.      A örögök      óta      népszerű      zöldségféle.      Magyarországon   sokáig       dísznövényként   tartották.   Az   olasz   és   francia   éttermekből   nem   hiányozhat.   A   bimbók   vastag sziromleveleit   zöldségként   fogyasztják.   Ha   vásároljuk,      a      kisebb   bimbókat válasszuk.        Készíthetünk        belőle        előételt        fűszeres    mártással,                    vagy megtölthetjük    húsfélével.    Markáns    íze    miatt    nem    kell    fűszerezni,    elég,    ha citromlével locsoljuk meg. Az   antik   világban   drága   ínyencségnek   számított:      nem   annyira   íze,      mint inkább       vélt       afrodiziákumos       hatása       miatt.       Ezt       ugyan              nem sikerülttudományosan   igazolni,      de      az      articsóka   a   mediterrán               konyha jóvoltából  igen      elterjedt. A    növény    Dél-Európában    őshonos,    és    általában    zöldségként    fogyasztják. Akik      így      nem   szeretik,   gyakran   főznek   teát   belőle   és   naponta   többször   is isszák.      Az      articsóka       fehérjében,      szénhidrátban,      számos   vitaminban és   ásványi   anyagban   gazdag.      Magas      antioxidáns-tartalma   is   jótékony hatásúvá     teszi.          Az          articsóka      virágja     rendelkezik     állítólag     a legmagasabb antioxidáns-tartalommal,   valamennyi zöldség között.
ARTICSÓKA
Tipikusan   holarktikus   nemzetség:   a   mintegy   nyolcvan   faj   elsöprő   többsége észak-amerikai,   de   élnek   Észak-Afrikában   és      Kelet-Ázsiában   is.      Európában csak      négy   faja   honos.      Ezek      közül   a      Kárpát-medence   síkvidéki   területein főként   a   közönséges      aranyvessző      (Solidago   virga-aurea)      terjedt   el;      a Solidago      alpestris      W.   et   Kit.      (S.   carpatica   Schrad.)            a   havasokban      lelhető fel.      A      közönséges   aranyvessző   ismert   gyógynövény,   hatásos   vesekő   és magas   vérnyomás   ellen   is,   de   tömegesen      nyíló,   élénksárga   virágai   miatt főleg   dísznövénynek   termesztik.   Fitoterápiai   célokra   gyűjtik   a   vadon   termő kanadai   aranyvessző   és   magas   aranyvessző   virágos   hajtásait   (Solidaginis herba) is. A   modern   fitoterápiában   főleg   a   húgyúti      megbetegedések      kezelésére használják.       Megfelelő         orvosi   vizsgálat   után,   ha      már      tudjuk,      mekkora   a vesekő,      orvosi      felügyelet      mellett      jól   alkalmazható      a      vízlökés-terápiában, amikor   1,5–2   l   (csak   aranyvesszőfűből      vagy      más      gyógynövényekkel      együtt készített)      gyógyteát   vagy   kivonatot   kell   gyorsan   meginni,   és   utána   a   kisebb (körülbelül lencseméretig) kövek jó eséllyel kiürülnek.
ARANYVESSZŐ
Az   almaecet-hívők   szerint   az   almaecetben   sok   a   tápanyag   és   a   rost,   de   ennek nem   sok   alapja   van   -   valójában   ezekből   a   dolgokból      elég      keveset      tartalmaz, és      a      gyógyhatására      sincs      igazán      tudományos      bizonyíték.      Ugyanakkor bizonyos   kutatások         szerint         a         fogyasztása         például      segíthet      abban,      hogy bizonyos      tápanyagok      jobban      felszívódjanak         a   szervezetben,   és   segíthet kordában tartani a vércukorszintet is. Ha      éhgyomorra      almaecetet   iszunk   (pláne   hígítatlanul,   ami   nem   javasolt) attól   akár   hányingerünk   is   lehet,   ami   végül   is   valóban         segít         csökkenteni      az étvágyat,        de        nem        éppen        kellemes    módon.    Ugyanakkor    jó    ötlet lehetétkezések   után   lehajtani      egy      ki      almaecetes      vizet,      mert      segíthet      az emésztésben,   és   akkor   is   jól   jöhet,   ha   az   a   célunk,   hogy   ilyenkor   elkerüljük      a repetázás          utáni          vágyat.     Az     emésztésre     gyakorolt     hatásai     miatt     a székrekedés    elkerülésében    is    segíthet,    afféle        gyengéd,        természetes hashajtóként.          Ha     valaki     ilyesmire     hajlamos,     az     is     kipróbálhatja     az almaecetes   vizet.    A   megfelelő      arány,      ami   biztosan   nem   terheli   meg   sem   a gyomrot,   és   a   nyelőcsövet   sem   irritálja:   egy   nagy   pohár   víz   és   egy         evőkanál almaecet.         Fogyaszthatjuk         szívószállal         is,      ha      zavar      minket   a   savanykás íze,   mert   így   kevésbé   kerül   kapcsolatba   az   ízlelőbimbókkal.   Salátaöntetekbe is keverhetjük hagyományos ecet helyett. Az   almaecet   tehát   nem   csodaszer,   de   alkalmanként,   különösen   megterhelő, zsírosabb,   cukrosabb   ételek   fogyasztása   után         jót   tehet,         ha         iszunk         belőle egy         keveset         vízzel         elkeverve,         illetve         olyankor      is,      ha      a      túlevést szeretnénk   megakadályozni.   Rendszeres,   mindennapi   fogyasztása   azonban (természetesen       megfelelően       hígítva)       nem       fog       csodát       tenni       a szervezetünkkel.
MIÉRT IGYUNK ÉTKEZÉS ELŐTT ALMAECETET?
TÖRV. VÉDVE ALMAECET     + GYÓGYNÖVÉNY ECETMESTER R
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYTÁR